Novinky - 22.07.2021 19:58

Veľká šampionátová kauza - nórske bikiny

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Twitter

Na pozadí olympijského turnaja prebiehajú majstrovstvá Európy žien v plážovej hádzanej, ktorá sa tešia slušnej mužskej pozornosti. Dynamický šport s množstvom efektných gólov dopĺňa pohľad na vyšportované telá v plavkách, no kým muži na sebe mávajú štandardný hádzanársky odev, ženy hrajú vo vykrojených bikinách. V tom ešte problém netkvie, no Hádzanárska federácia trvá na tom, aby ženy hrali sporoodeté a na šortky nemajú právo.

Presvedčili sa o tom Nórky, ktoré na svoj zápas o bronz nastúpili v klasických hádzanárskych kraťasoch a dostali za to pokutu 1500 eur. Samy pritom tvrdia, že takto trénujú, sú na to zvyknuté a je im to pohodlnejšie. Nerozumejú preto, prečo by im organizátor mal kázať v zápasoch nosiť spodný diel plaviek. Už pred duelom pritom vedeli, že spôsobia problémy a ich čin bol formou protestu proti sexistickým pravidlám, ktoré ženám prikazujú nosiť krátke tielka s odhaleným bruchom a špecificky vykrojené nohavičky.

Podporu majú aj medzi mužskými kolegami, ktorí hrávajú v dlhých šortkách, maximálne 10cm nad kolenom. Nórske hádzanárky avizovali už skôr, že by na zápas rady nastúpili v "mužskom" odeve. Organizátor im však pohrozil vylúčením. Pred duelom o tretie miesto, v ktorom nakoniec podľahli Španielsku, však spontánne toto gesto predviedli a chcú tým rozpútať konštruktívnu diskusiu o sexizme v tomto športe.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora