Novinky - 13.08.2021 10:17

Slovenské hádzanárky poznajú skupinu. Čakajú ich dve derby

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/youtube

Slovenské reprezentantky v hádzanej druhý raz v histórii postúpili na majstrovstvá sveta a poznajú už aj súperky, s ktorými sa budú na začiatku decembra 2021 konfrontovať v základnej skupine. Z nášho tábora vychádzali nespokojné hlasy z toho, že žreb sa skôr podobá na európsky šampionát ako svetový. Do cesty nám totiž nebol prisúdený žiaden exotickejší súper, ale čeliť budeme dvom susedom a k tomu jednému neďalekému súperovi. Čaká nás totiž Česká republika, Maďarsko a Nemecko. Tohtoročný šampionát bude prvým, ktorý sa uskutoční na španielskom území a prvý raz si na ňom zahrá 32 účastníkov. Práve to otvorilo dvere viacerým celkom, ktoré zvyčajne súčasťou tohto eventu nebývajú. Hrá sa od 2. do 19. decembra a dejiskom budú štyri španielske mestá. Skupina E so Slovenkami sa hrá v Llírii.

K prvej účasti na majstrovstvách sveta od roku 1995 nám pomohla voľná karta Medzinárodnej hádzanárskej federácie. Spomedzi súperov, ktorí budú stáť v ceste našim dievčatám, majú jednoznačné vyhliadky na vyraďovaciu fázu Maďarky a Nemky. Náš a český tím sa bude snažiť vyrobiť prekvapenie. "Som sklamaný, že sa v našej skupine zišli štyri európske tímy. Želali sme si stretnúť sa aj s krajinami s inou hádzanárskou filozofiou. Musíme to však brať tak, ako to je. V každom prípade je to silná skupina. Najvyššie radím z kvalitatívneho hľadiska Maďarsko, ktoré to potvrdilo štvrťfinálovou účasťou aj nedávno na olympijských hrách v Tokiu, kam sa Nemecko nekvalifikovalo. Je úsmevné, že na slovensko-český súboj pocestujeme do Španielska," reagoval na žreb náš tréner Pavol Streicher.

Slovensko bolo v najslabšom výkonnostnom koši. Kým z najsilnejšej partie dostali papierovo najpriechodnejšie Nemecko, z koša číslo dva im do cesty prisúdili jeden z najsilnejších tímov, Maďarsko. S českým tímom majú Slovenky mierne negatívnu bilanciu. Hoci ho z ostatných piatich duelov dvakrát zdolali a raz s nim remizovali, tri najaktuálnejšie duely vypovedajú v prospech súpera. Z ôsmich základných skupín pritom postúpia prvé tri tímy a tie následne poskladajú štyri šesťčlenné skupiny.

Základné skupiny MS 2021 žien v hádzanej:
A-skupina: Francúzsko, Čierna Hora, Angola, Slovinsko
B-skupina: Rusko, Srbsko, Kamerun, Poľsko
C-skupina: Nórsko, Rumunsko, ázijský kvalifikant 3, ázijský kvalifikant 4
D-skupina: Holandsko, Švédsko, severoamerický kvalifikant 1, ázijský kvalifikant 5
E-skupina: Nemecko, Maďarsko, Česko, Slovensko
F-skupina: Dánsko, ázijský kvalifikant 1, Tunisko, Kongo
G-skupina: Chorvátsko, ázijský kvalifikant 2, juhoamerický alebo stredoamerický kvalifikant 1, juhoamerický alebo stredoamerický kvalifikant 3
H-skupina: Španielsko, Rakúsko, juhoamerický alebo stredoamerický kvalifikant 2, ázijský kvalifikant 6