Novinky - 01.09.2021 20:56

Najdrahšia vydražená palica sveta! Stačilo, že s ňou Woods trénoval

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Twitter

Svojho nového majiteľa počas minulého týždňa hľadala golfová palica Tigera Woodsa z roku 2002. Šlo o mimoriadne vyradenú sezónu v podaní americkej legendy, počas ktorej opanoval Masters aj US Open. Nedražila sa však palica, ktorou zahral posledný alebo kľúčový úder na niektorom konkrétnom turnaji. Nosil ju so sebou len ako záložnú a v medziturnajovom období si s ňou niekoľkokrát zatrénoval, aby si ju ochytal a nadobudol k nej vzťah. To však zberateľov neodradilo. Vyvolávacia cena bola na úrovni 25 tisíc dolárov a všetkým bolo zrejmé, že záujemca si bude musieť pripraviť väčší balík. Že však až pätnásťnásobne, to celkom šokovalo.

Víťaz dražby totiž uspel so šialenou ponukou na úrovni 393 tisíc amerických dolárov, čo je v prepočte približne 333 tisíc eur. Ide tak o najdrahšiu golfovú palicu sveta, a k tomu úplne stačili tréningy víťaza 15 turnajov kategórie major. Kúsok z dielne Scotty Cameron však bol vyrobený na mieru pre Woodsa a pri víťaznom ťažení pred devätnástimi rokmi ju nosil so sebou na každé väčšie podujatie, ktorého sa zúčastnil. Šlo pritom pravdepodobne presne o stred jeho najúspešnejšieho kariérneho obdobia, keďže v rokoch 1998 až 2003 končil sezónu vždy na prvom mieste svetového poradia. V roku 2004 ho na chvíľu zosadil Vijay Singh, ale do konca sezóny 2009 bola prvá priečka opäť výlučnou záležitosťou Woodsa, a to už vyhrával rekordný tretí triumf na US Open, piaty na PGA Championship či piaty na Masters medzi súčasnými golfistami. Viac titulov majú na konte len hráči zo 60. a 70. rokov či dokonca z raných čias na začiatku aktuálneho storočia.

Minulý rok pritom 45-ročný rodák z Kalifornie predával svoju inú záložnú palicu a najodhodlanejší záujemca bol ochotný za ňu zaplatiť 155 tisíc dolárov, čiže necelú polovicu oproti aktuálnej dražbe. Či verejnosti ponúkne aj najcennejšie palice zo svojej aktívnej kariéry, je otázkou. Zberatelia si brúsia zuby najmä na patovaciu palicu Scotty Cameron, ktorou upratoval loptičky do jamiek na väčšine víťazných turnajov. Aukcionári ju popri teniskách Michaela Jordana, palici bejzbalistu Babea Rutha či rukaviciach Muhammada Aliho považujú za najcennejšie športové relikvie.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora