Novinky - 21.11.2021 23:04

Viacerí českí športovci pri podnikaní prišli o milióny

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv

Viaceré české médiá informovali o nepríjemnom finančnom akte, cez ktorý mnohí podnikatelia stratili v súčte zhruba 6,5 milióna eur a ide pritom o viaceré bývalé športové hviezdy. Investičná spoločnosť HP Next, ktorej spolumajiteľom je bývalý hokejista Milan Hejduk, sa dostala do konkurzu a momentálne má dlžiť už cez 160 miliónov českých korún. Tieto záväzky s najväčšou pravdepodobnosťou nebude mať možnosť splniť a ide o 21 investorov. Medzi podvedenými sú aj futbalisti Pavel Nedvěd alebo Zdeněk Grygera či basketbalista Jiří Welsch. Problémy pritom boli citeľné už minulý rok a niektorí sa snažili svoje vložené peniaze získať naspäť. Neúspešne.

Prípadom sa už zaoberá aj polícia Českej republiky, ktorá rieši, či došlo len ku niekoľkým chybným ekonomickým rozhodnutiam s následkom insolvencie alebo ide skutočne o podvod, pre ktorý sa kompetentní dostanú do problémov so zákonom. Zlatý chlapec z Nagana a víťaz Stanley Cupu 2001 Milan Hejduk však svoje meno značne poškrvnil nielen v očiach partnerov v podnikaní, ale aj u širokej verejnosti. Pramalú šancu má momentálne aj na sebaobranu. Pre policajné vyšetrovanie totiž k problémom nemôže povedať takmer nič a čakať musí na jeho ukončenie. Potom sa zrejme informácií na verejnosť dostane viac.

Ekonomickí analytici vidia v príbehu HP Next známky finančného podvodu "lietadlo" respektíve "pyramídovej hry", na ktorej sa nabalia najmä v hierarchii najvyššie postavení a keď noví investori prestanú pribúdať a vytratia sa finančné prostriedky, subjekt skrachuje. Návrh na insolvenciu Hejdukovej spoločnosti bol prijatý v auguste a na závery je ešte stále priskoro. Trpezliví zatiaľ musia byť aj tí, ktorí o svoje investície nadobro prišli, hoci napríklad v prípade spomenutého Nedvěda malo ísť na eurá o 1,6-miliónovú čiastku.