Novinky - 26.11.2021 09:49

Slovenská hádzaná v neistote. Príde o domáce ME?

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/youtube

Štart kontinentálneho šampionátu v hádzanej je naplánovaný na 13. januára, no najaktuálnejšie pandemické okolnosti na Slovensku naznačujú, že to s nami ako so spoluorganizátorom vôbec nemusí byť ružové. Priznávajú to aj kompetentní funkcionári zo Slovenského zväzu hádzanej a celý turnaj je ohrozený okrem hygienicko-zdravotného hľadiska aj pre ekonomické záležitosti. Nejde pritom len o slovenský problém, ale naši južní susedia, šampionátový spoluorganizátor, zvládajú momentálne boj s koronavírusom ešte horšie. Necelé dva mesiace pred naplánovaným otváracím zápasom sa tak vynára viac otázok ako odpovedí.

"Pevne veríme, že sa situácia nezhorší a majstrovstvá Európy sa uskutočnia. V Maďarsku je situácia v súvislosti s pandémiou ešte horšia, ale majú tam iné nastavenie a z hľadiska organizácie riešia úplne iné problémy ako my. Pre nás je aktuálne najväčším problémom hygienický koncept. ME sme pripravovali na režim OP pre účastníkov, diváci by sa na tribúny mali dostať len plne zaočkovaní. Teraz musia byť všetci hráči, rozhodcovia, delegáti i celé organizačné zabezpečenie očkovaní. Čakáme, ako bude vyzerať nový COVID automat a v akom režime sa šampionát bude môcť konať. V súčasnej dobe sa nedá nič zaručiť. Veríme, že naše vyše štvorročné úsilie a robota nevyjdú nazmar," vyslovil sa s nádejou Jaroslav Holeša, prezident Slovenského hádzanárskeho zväzu.

V aktuálnych týždňoch a mesiacoch prebieha intenzívna komunikácia hádzanárskych autorít na všetky strany. S miernou závisťou sa pritom hľadí do Španielska, kde 1. decembra štartujú majstrovstvá sveta žien. Vysoká miera zaočkovanosti na Pyrenejskom polostrove tam umožňuje až 75-percentnú obsadenosť hál a výrazne nižší je aj počet pozitívnych prípadov. Slovensko len s problémami odpovedá jednotlivým reprezentačným výpravám, pre ktoré je najvyšší čas na zoznámenie sa s pravidlami vstupu aj fungovania v dejisku ME. Problémom nie je len miera zaočkovanosti, ale napríklad aj vakcína Sputnik. Tou sú zaočkovaní členovia ruského, bieloruského či litovského tímu a jej uznanie je v Európskej únii problematické. Aj v súvislosti s tým možno štát trochu otáľa s uvoľnením finančných prostriedkov.

"Netajíme, že zatiaľ nemáme finálnu dohodu ohľadom finančného zabezpečenia zo strany štátu. V momente, keby nám vypadli diváci, museli by sme vrátiť prostriedky, ktoré sme vyzbierali, čo je okolo milión eur. Pripomínam, že náš jediný príjem zo šampionátu je zo vstupného. V tejto chvíli sme do organizácie preinvestovali prostriedky vo výške už 1,5 milióna eur aj na zazmluvnenie hotelov, hál, zabezpečenie ďalších potrebných vecí ako napríklad nová palubovka do Košíc," hovorí Holeša, podľa ktorého už sú nejaké peniaze sľúbené, no i tak ich nie je dosť. Vycúvanie z organizácie sa ako riešenie nejaví, ale SZH ho vylúčiť nevie. "Riešime existenčné problémy, na druhej strane Maďari investovali enormné finančné prostriedky do výstavby a rekonštrukcie hál. Ak by sa mal šampionát uskutočniť len v Maďarsku, tak s tým by nemali problém. To sú však hypotézy. My šampionát chceme usporiadať, je za nami takmer päťročná príprava. Nemá to byť len o športe, ale chceme predstaviť SR ako suverénnu krajinu, ktorá dokáže zorganizovať veľké podujatia," dodal k tejto otázke.