Novinky - 27.11.2021 11:01

Športové zväzy žiadajú jasné a spravodlivé polockdownové pravidlá

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv

Slovensko má nariadený lockdown, ktorého trvanie bolo zatiaľ zadefinované na dva týždne. Čo bude po ňom, je zatiaľ nejasné a rozhodovať sa bude podľa aktuálnej situácie. Možno budú obmedzenia pretrvávať, možno sa na nejaký čas športové dianie obnoví a možno budú následne prijaté ďalšie tvrdé opatrenia. Tomu sa chce vyhnúť päť najväčších národných športových zväzov, ktoré združujú kolektívne športy. Futbalové, hokejové, volejbalové, hádzanárske a basketbalové orgány pritom oprávnenosť aktuálnych opatrení nijak nespochybňujú. Zaujímajú sa však o to, čo bude nasledovať.

"Pravidlá v systéme sa majú prijať ako výsledok konsenzu a vzájomnej spolupráce vládnych inštitúcií a zástupcov športového hnutia, nie ako doteraz reálnym vylúčením predstaviteľov športu z procesu nastavenia noriem, ktoré majú na zväzy a najmä na ľudí, ktorých združujú, deštruktívny dopad," píše sa v spoločnej deklarácii. Zároveň sa pritom žiada o akceptovanie štyroch bodov, zaoberajúcich sa obnovením tréningového procesu a zápasového diania pre všetky úrovne, návratom divákov na profesionálne ligy či poháre a zavedenie pravidiel, ktoré umožnia konanie medzinárodných a reprezentačných akcií.

Pravidlo o o obnovení súťaží a tréningov má byť platné pre všetky úrovne v režime OTP, bez ohľadu na rizikovosť regiónu. Zabezpečený pritom má byť nediskriminačný prístup ku jednotlivým (hoci aj amatérskym) zväzom, ligám či súťažiam. Práve tie totiž tvoria gro a základy, na ktorých stoja profesionálne a najlepšie kluby jednotlivých odvetví. Dnešná situácia sa od diania spred roka líši v tom, že máme viaceré skúsenosti a aj nástroj na zvládnutie pandémie v podobe vakcinácie. Jej povinnosť by mohla viesť ku zvýšeným návštevám divákov na športoviskách, ako to vídať v zahraničí. Pri nižších, amatérskych či mládežníckych súťažiach zväzy súhlasia s vylúčením verejnosti, nie však s ich úplným prerušením.