Novinky - 15.12.2021 18:01

Športová osobnosť roka podľa BBC: Nominovaný Fury či Raducanuová

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/Twitter

Britská verejnoprávna stanica BBC sa chystá odovzdať prestížne každoročné ocenenie Športová osobnosť roka. Kým víťaza spoznáme 19. decembra, zverejnený bol šesťčlenný menoslov, z ktorého držiteľ prestížnej ceny vzíde. Nominácie sú rôznorodé a zastúpenie má plávanie, bojové športy, tenis aj paracyklistika. Moderovania prestížneho a ostro sledovaného galavečera sa chopí Gary Lineker, Clare Balding, Gabby Loganová and Alex Scottová. Promotéri sľubujú veľkú oslavu dvanástich mesiacov famózneho zápolenia, ktorých súčasťou boli olympijské hry aj paralympiáda. Výsledok bude súčtom hlasovania ľudí aj ostatných autorizovaných hlasujúcich.

Ocenenie sa zároveň dostane mladému športovcovi roka, tímu a trénerovi roka, svetovej hviezde roka, udelené bude ocenenie za celoživotný prínos a aj pre prehliadaného hrdinu. Úzky výber nominantov na najsledovanejšiu cenu BBC Sports Personality of the Year, je chvályhodne rôznorodý. Dostal sa doň 27-ročný skokan do vody Tom Daley, boxerský šampión Tyson Fury, plavecká hviezda Adam Peaty, devätnásťročná tenisová senzácia Ema Raducanuová, futbalista Raheem Sterling a paracyklistická legenda Sarah Storeyová. Zastúpenie teda nemajú len štandardné disciplíny, ale aj paralympijská scéna, nechýbajú ženy ani muži a priestor dostal za dlhoročnú prácu pästiar Fury, plavec Peaty aj mladučká kométa Raducanuová.

Obhajcom britského ocenenia je pilot F1 Lewis Hamilton, ktorý tento rok senzačne v úzkom výbere chýba. Jeho predchodcom na tróne bol kriketový reprezentant Ben Stokes. Galavečer sa však neuzatvára len v rámci britských hraníc, ale oceňuje aj najlepšieho zahraničného športovca. V roku 2020 táto cena pristála do rúk MMA bojovníkovi Chabibovi Nurmagomedovovi, ktorého predchodcami bol Eliud Kipchoge, Francesco Molinari a Roger Federer.

Tagy: Ocenenie BBC