Program
Petra Vlhová - 20.12.2021 12:02

Slovenskému športu tróni Vlhová a štvorkajak

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/sita

Anketa Športovec rok sa tentoraz vyhlasovali v tichosti a komornejších podmienkach ako je verejnosť zvyknutá. Bez slávnostného galavečera na trón vyšla Petra Vlhová, ktorú spomedzi kolektívov na najvyššom stupienku dopĺňa tím rýchlostných kaonoistov v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák a Adam Botek, ktorých na OH doplnil Erik Vlček a na MS Csaba Zalka. Vlhová je najlepšou športovkyňou Slovenska druhý rok po sebe a celkovo tretí raz vo svojej kariére. Uplynulý rok jej ozdobil predovšetkým veľký krištáľový glóbus za triumf v celkovom hodnotení Svetového pohára. V prvej trojke ju dopĺňa Zuzana Rehák Štefečeková, olympijská víťazka s pamätným zostrelením všetkých 125 terčov, a rýchlostný kanoista Jakub Grigar, ktorý v Tokiu vybojoval striebornú kajakársku medailu.

Rýchlostný štvorkajak sa na prvú priečku medzi kolektívmi dostal vďaka olympijskému bronzu z Tokia a strieborných kovov z MS v Kodani a ME v Poznani. Druhí boli naši hokejisti, ktorí obsadili na MS 8. miesto, pričom po dlhých ôsmich rokoch prenikli do štvrťfinále a v lete sa kvalifikovali na olympijské hry. Tretia bola hliadka vodných slalomárov 3xC1. Výsledky ankety Klubu športových redaktorov Slovenského syndikátu novinárov boli vyhlásené v priestoroch stálej expozície Slovenského olympijského a športového múzea, za prítomnosti niekoľkých laureátov. Vlhovej víťazstvo možno označiť za dominanciu ankete. Jej meno sa objavilo na všetkých 121 anketových lístkoch, z toho 80krát prvá. Medzi individualitami v popredí ju doplnil Rory Sabbatini, Erik Černák, Filip Polášek, Milan Škriniar, Peter Sagan a Jozef Metelka.

Honor Športovej legendy bol tento rok odovzdaný Miloslavovi Mečířovi a titul paralympionik roka sa dostal Jozefovi Metelkovi. Nadácia SOŠV zároveň vyhlásila najväčší talent za rok 2021, ktorým je cyklista Martin Svrček a ocenený bol aj najlepší neolympijský športovec. Tejto ceny sa dočkal kulturista Vladimír Holota. Špeciálnym doplnením ankety Športovec roka je aj ocenenie podujatia, ktorý poskytlo najlepšie tlačové služby v uplynulom kalendárnom roku. Dostalo sa to do rúk organizátorov MS v kanoistike na divokej vode v Čunove aj usporiadateľom medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska.