Novinky - 23.12.2021 19:03

Španielsky reprezentant zomrel počas reprezentačnej akcie

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/Twitter

V týchto dňoch prebieha európsky šampionát v rugby tímov druhej a tretej divízie, ktorý vniesol do španielskych radov obrovskú tragédiu. Reprezentácia z Pyrenejí cestovala do Holandska, aby zvládla povinnú jazdu proti domácemu výberu a zdolala ho 52:7. Následne malo mužstvo v Amsterdame voľný program a ten skončil smrťou jedného z hráčov. 32-ročný Kawa Leauma podľa dostupných a medializovaných informácií padol z terasy v nákupnom centre, približne z výšky šiestich metrov, a pád neprežil. Utrpel totiž viacnásobné zranenia hlavy, ktoré neboli zlúčitelné so životom.

Lekári v amsterdamskej nemocnici ho okamžite podrobili dvom operáciám hlavy, no ku záchrane športovca neviedli. Zväz prostredníctvom sociálnych sietí len veľmi stručne s poľutovaním oznámil smrť člena tímu. Na žiadosť jeho manželky ďalšie a podrobnejšie informácie nechcel zverejniť. Leauma bol rodákom z Nového Zélandu, ktorý na mládežníckej úrovni reprezentoval ostrov Samoa. Následne sa však presťahoval do Španielska, začal hrať tamojšiu najvyššiu súťaž, neskôr prijal občianstvo a stal sa reprezentantom tejto krajiny, ktorá sa v aktuálnom svetovom renkingu nachádza na 19. mieste.

Z rôznych neoverených zdrojov sa začali šíriť špekulácie o Leaumovej smrti. V zápase proti Holandsku totiž nebol na súpiske, čo malo súvisieť s jeho "nespôsobilosťou" zasiahnuť do akcie. Následne za nevyjasnených okolností prišla smrť. Čelní predstavitelia španielskeho ragby vysvetlili, že problémy so štartom mali administratívny charakter, šlo by o debut v oficiálnom reprezentačnom zápase a k nemu neboli včas pripravené všetky dokumenty. Tragédia v nákupnom centre s tým nijak nesúvisela a hoci sa po prevoze do nemocnice chvíľu zdalo, že jeho stav sa zlepšil, život sa lekárom zachrániť nepodarilo. "Kawa bol osobou, ktorú všetci milovali. Vždy bol levom a uctením jeho pamiatky si celý tím stanovil za cieľ postup na Majstrovstvá sveta 2023 vo Francúzsku," píše federácia.