Novinky - 07.01.2022 19:02

Týždeň do začiatku hádzanárskych ME

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv

Dlhšie trvajúca spolupráca medzi slovenskou a maďarskou hádzanou viedla ku schváleniu spoločného organizovania európskeho šampionátu, ktorého dejiskom sú dve slovenské mestá (Bratislava a Košice) a štyri maďarské. V uplynulých týždňoch síce turnaj sužovali viaceré nejasnosti a problémy, dokonca sa hovorilo o hrozbe, že zo slovenských hál bude musieť byť akcia vysťahovaná. To sa nestalo a teraz je výzvou stopercentne pripraviť turnaj, ktorý v hlasovaní dostal prednosť pred spoločnou francúzsko-španielsko-belgickou kandidatúrou. Hádzanársky európsky šampionát sa pritom radí medzi najväčšie športové udalosti starého kontinentu, ktorého sumárna návštevnosť sa za štandardných okolností dostáva cez stovky tisíc priaznivcov a vysielajú ho desiatky televíznych staníc.

Slovenská reprezentácia, pod taktovkou Petra Kukučku, svoj stan rozloží v košickej Steel Arene. Bude súčasťou základnej skupiny F v konkurencii Nórska, Ruska a Litvy. Náš tím bol pri žrebe súčasťou tretieho koša a v boji o postup do vyraďovacej fázy sa pokúsi vyzvať Rusov, pre ktorých je to už trinásta účasť na kontinentálnom šampionáte a svojou kvalifikačnou skupinou prešli bez jedinej prehry. Litva sa ako papierový outsider tejto štvorčlennej partie postúpila ako jeden z tímov na treťom mieste kvalifikačnej skupiny. Top favoritmi turnaja budú tímy Dánska, Španielska, Švédska a Francúzska. Španieli sú úradujúcimi majstrami sveta, Dáni obhajujú európsky titul.

Naša krajina bude dejiskom tridsiatich zo 65 turnajových stretnutí. Okrem troch základných skupín sa u nás bude hrať aj jedna z dvoch nadstavbových. Vrchol turnaja sa však odohrá výlučne na maďarskom území, keďže naše haly nespĺňajú kritéria EHF o minimálnej kapacite. Vrcholné hádzanárske podujatie sa pritom u nás hralo naposledy v roku 1990, kedy vtedajšie Československo hostilo majstrovstvá sveta mužov. V ére samostatnosti je to na seniorskej úrovni naša organizátorská premiéra, hoci Slovenský zväz hádzanej v minulosti už organizoval sedem mládežníckych šampionátov. Najaktuálnejším z nich sú ME hráčok do sedemnásť rokov, ktoré sa v roku 2017 konali v Michalovciach.