Novinky - 11.01.2022 10:54

Kluby vítajú fanúšikov naspäť, čaká sa ešte na vyhlášku

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/sita

Kultúrne a športové podujatia by po avizovaných zmenách v pandemických podmienkach mali byť definované ako "stredne rizikové" podujatia a tým pádom na ne bude možné usadiť 25 percent kapacity hľadiska. Správa, ktorá vyšla na verejnosť krátko pred hádzanárskymi majstrovstvami Európy, ktorých dejiskom je aj Slovenská republika, sa bude týkať aj našich domácich súťaží. Hoci sa hokejové kluby pripravovali už na čiastočné zaplnenie tribún počas utorkových a stredajších zápasov, čaká sa na potvrdenie tohto avizovaného kroku. Tým bude vydanie novej vyhlášky hlavného hygienika Jána Mikasa.

Slovenský šport prebieha bez prítomnosti fanúšikov na tribúnach niekoľko mesiacov. Tých sa predtým podarilo na čas vrátiť, no po zhoršení situácie s ochorením Covid-19 prešli naše haly a štadióny opäť do ticha. Teraz by sa na hokejové zápasy mohlo prísť pozrieť približne 1200 ľudí, čo sa nejaví ako tragické číslo. Pre väčšie hádzanárske a basketbalové haly to vychádza na pár stoviek priaznivcov. Inak by na to hľadeli futbalisti, ktorí pri určovaní pandemických pravidiel pravidelne upozorňujú na fakt, že zápasy neprebiehajú v uzavretom priestore a 75-percentné prázdno znamená viac ako desaťtisíc nepredaných vstupeniek. Futbalová liga však pauzuje do polovice februára a nateraz preto nie je témou.

Fanúšik bude môcť zápas obľúbeného klubu navštíviť v režime OP (očkovaný alebo po prekonaní ochorenia Covid-19). Pokiaľ by sa šport dostal medzi nízkorizikové akcie, reč by bola o päťdesiatpercentnom naplnení hál a štadiónov. Organizátor bude môcť rozhodnúť o tom, či povolí percentuálnu obsadenosť športoviska alebo privíta maximálne stovku ľudí. Druhá možnosť bude vhodnejšia pre haly s nedefinovanou kapacitou respektíve s malou tribúnou. Povinnosťou bude nasadený respirátor a jasne vyhradené zóny na sedenie. Oficiálne sa to má stať novou vyhláškou z utorka 11. januára.