Novinky - 13.01.2022 14:49

Hádzanárov zasiahol covid ešte pred ME. Zápas s Nórskom ohrozený nie je

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/youtube

Dnes sa v piatich slovenských a maďarských mestách začína európsky šampionát a jednu z domácich reprezentácií zasiahli problémy ešte deň pred vypuknutím sviatku. Od slovenského tímu sa musel odpojiť asistent trénera Radoslav Antl, ktorý mal opakovaný pozitívny test na koronavírus. Hlavnému koučovi Petrovi Kukučkovi sa však úplne neodmlčí a úlohu asistenta bude plniť na diaľku prostredníctvom televíznej obrazovky a telefónu. Všetci ostatní členovia národného tímu mali negatívny výsledok testu a budú tak môcť naskočiť do prvého duelu ME proti vysoko favorizovaným Nórom.

Celok zo severu Európy je obhajcom bronzu spred dvoch rokov a vo vitríne má aj dve striebra z MS. V základnej skupine F bude nesporným ašpirantom na dve postupové pozície a doplniť by ho chceli aj naši hádzanári. Pre tých ide o štvrtú účasť medzi kontinentálnou elitou, pričom tie predošlé sú z rokov 2006, 2008 a 2012. Turnaj potrvá od 13. januára a do nedele 30. januára. Na našom území sa hrajú tri zo šiestich základných skupín a aj jedna nadstavbová. Potom sa dianie kompletne presťahuje ku južným susedom. Seniorský európsky šampionát sa na našom území koná premiérovo, pričom v Bratislave a Košiciach mu bude prihliadať maximálne 25 % kapacity haly.

"Na tréningu bolo všetko poriadku. Absolvovali sme všetko, čo bolo v pláne. Doteraz sme trénovali v menšej hale, takže dôležité bolo, aby si chalani zvykli na väčšie priestory v Steel aréne. Na tréningu bolo veľa prihrávok na väčšie vzdialenosti, streľba, skúšali sme 'trháky' a prešli sme si dve štandardné situácie. Už si len opakujeme veci, ktoré sú súčasťou nášho herného systému. Dúfam, že absencia prípravných duelov citeľne nepoznamená naše výkony. V rovnakej situácii je však viacero zúčastnených tímov. Celkovo je to zvláštny šampionát. Neustále sa dejú nejaké veci, niečo vyskočí, a preto treba byť flexibilný," poznamenal pre médiá Peter Kukučka.

Nominácia reprezentácie SR hádzanárov na ME 2022:
Brankári:
Teodor Paul (USAM Nimes Gard/Fr.), Marián Žernovič (FTC Budapešť/Maď.), Michal Martin Konečný (BM Ángel Ximénez Puente Genil/Šp.)
Pivoti: Dominik Kalafut (HSG Nordhorn-Lingen/Nem.), Martin Slaninka (HSC Suhr Aarau/Švaj.), Šimon Macháč (SBS-Eger/Maď.)
Krídla: Tomáš Urban (TSV GWD Minden/Nem.), Marek Kováčech (Handball Sportunion Leoben/Rak.), Martin Briatka (MŠK Považská Bystrica), Lukáš Péchy (HC Sporta Hlohovec)
Spojky: Jakub Prokop, Tomáš Smetánka (obaja Viveros Herol BM Nava/Šp.), Martin Potisk (ThSV Eisenach/Nem.), Marek Hniďák (HC Burgenland/Nem.), Ľubomír Ďuriš (HE-DO B.Braun Gyöngyös/Maď.), Jakub Mikita (FTC Budapešť/Maď.), Marek Korbel (Talent Plzeň/ČR), Oliver Rábek (Tatran Prešov), Patrik Hruščák (HK Košice)