OH - 23.03.2020 10:39

Takto nie: desiatky tisíc ľudí v tlačenici pre olympijský oheň

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Twitter

Množia sa odporúčania Medzinárodnému olympijskému výboru, aby netlačil na pílu v prípade uskutočnenia hier v Tokiu a pristúpil k odloženiu športového sviatku. Japonci sú však zatiaľ tvrdohlaví a tvrdia, že panika okolo koronavírusu opadne do takej miery, aby bolo možné všetko pripraviť bezpečne a bezproblémovo. Dôkazom bolo aj tradičné zapálenie olympijského ohňa v Grécku, odkiaľ sa dostal na ázijský kontinent. Jeho program síce bol upravený a skrátený, no desiatky tisíc zvedavcov to neodradilo. Oheň bol vystavený v trojmiliónovom meste Sendai na severovýchode krajiny a zblízka si ho prišli pozrieť davy ľudí.

Cieľ bol jasný - naživo vidieť azda najväčší športový symbol a zvečniť ho na fotografii alebo videu. Hygienici a zdravotníci však pri pohľade na túto udalosť musia roniť slzy. Presne takto by nemalo vyzerať správanie ľudí v čase, kedy svet prežíva najväčšiu pandémiu za ostatných sto rokov. Už len samotné presvedčenie, že Olympiáda na prelome júla a augusta prebehne, je podľa mnohých pritiahnuté za vlasy. Pred jej vypuknutím sa však dá očakávať ešte niekoľko podobných promo akcií, ktoré na jednom mieste nahustia obrovské množstvo zvedavcov. Podľa odhadov médií ich do regiónu Tóhoku prišlo asi 50 tisíc.

Faktom je, že sa uvažovalo nad zrušením tejto zástavky ohňa, a to práve pre obavy z neorganizovaného davu, ktorý by mohol vzniknúť. Rozhodlo sa však, že vystavený bude. Viaceré zahraničné médiá za tento verdikt Japoncov ostro kritizujú. Ich správanie nazývajú nerozumným a stádovitým, pričom poukazujú aj na fakt, že mnohí návštevníci nemali nasadené rúška či respirátory. Vôbec im to neprekážalo, pretože pozornosť venovali realizácii čo najkvalitnejšej fotografie. Ani kus látky na tvári pritom nie je postačujúcim opatrením, keď sa na seba "nalepí" také množstvo ľudí.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora