Novinky - 24.03.2020 13:30

Pôvodný termín, bez divákov či odklad. Ako to s olympiádou vidia slovenskí atléti

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: sita

Úradujúci olympijský šampión v chôdzi na 50 km Matej Tóth je presvedčený, že OH v japonskom Tokiu sa neuskutočnia v pôvodne určenom termíne od 24. júla do 9. augusta. S každým pribúdajúcim dňom a vývinom situácie v súvislosti so šírením koronavírusu sa v tomto názore utvrdzuje.

"Pre mňa osobne by bolo najlepšie, ak by sa uskutočnili na jeseň, niekedy v októbri. Mal by som ešte dosť času splniť limit, a bol by ešte aj priestor na prípravu. Navyše, počasie by bolo pre vytrvalcov určite vhodnejšie ako v lete, a pritom termín by nebol veľmi vzdialený od pôvodného. Ak by olympiádu presunuli o rok, prípadne na obdobie ešte neskôr, z môjho pohľadu by bolo už asi nereálne, aby som na tokijských hrách štartoval. Olympiáda, šport a atletika je pre nás veľmi dôležitá, oveľa dôležitejšie je teraz pre ľudstvo poraziť vírus a vyrovnať sa s pandémiou," povedal Matej Tóth pre oficiálny web Slovenského atletického zväzu (SAZ). Skúsený chodec ešte nemá splnený limit pre účasť na OH.

Iný pohľad na situáciu má mladý šprintér Ján Volko. "Verím, že OH budú v pôvodnom termíne, aj keď začínam byť po posledných vyhláseniach jemne skeptický. To však neznamená, že sa na ne nepripravím najlepšie, ako budem vedieť. Ideálne by bolo, keby sa uskutočnili v tomto roku a bez posunu. Na budúci rok sú už naplánované halové majstrová sveta aj Európy, v lete majstrovstvá sveta v Eugene a ak by k tomu pribudla aj olympiáda, to by sa už asi nedalo zvládnuť. Posun tokijských hier by narušil aj tohtoročné augustové ME v Paríži - ak sa vôbec uskutočnia…“ cituje Volka web atletika.sk

Kladivárka Martina Hrašnová či chodkyňa Mária Katerinka Czaková by bola rady, ak by sa OH 2020 konali v pôvodnom termíne. Kladivár Marcel Lomnický si zase myslí, že hry sa uskutočnia v pôvodnom termíne, ale možno bez divákov.