OH - 04.06.2020 21:51

Budú ešte v hre olympijské miestenky? Hry budú úspornejšie a zoštíhlené

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita

Novodobé olympijské hry sa predbiehali v tom, kto pripraví pre športovcov a fanúšikov najlepšie podmienky, najviac ich dotiahne na tribúny, zabezpečí čo najočarujúcejší sprievodný program a z roka na rok je v početnej konkurencii ťažšie uspieť. To všetko môžu byť záležitosti, ktoré sa s veľkou pravdepodobnosťou nebudú týkať budúcoročného najväčšieho športového sviatku. Olympiáda bola presunutá z roka 2020 na 2021, no to neznamená, že sa koronavírus na nej nepodpíše. Miliardy dolárov boli "spláchnuté" tým, že sa nezačalo v plánovanom termíne a daňoví poplatníci sa v júli 2021 na ne zložia opäť. Stále sú to však menšie straty ako by spôsobilo úplné vzdanie sa kandidatúry.

Prezident Medzinárodného olympijského výboru otvorene hovorí aj o možnosti, že v halách či na štadiónoch nebudú fanúšikovia. Zúčastniť sa môže výrazne nižší počet športovcov ako je zvykom a fungovať budú v prísnom, takmer až väzenskom režime, ktorého súčasťou bude karanténa a okrem dopingových kontrol aj časté testovanie na Covid-19. "Skutočný problém predstavuje 15 400 športovcov, vrátane paralympionikov, s nimi početné realizačné tímy, množstvo zástupcov médií a taktiež vyše 80 tisíc dobrovoľníkov," povedal John Coates, ktorý v MOV zodpovedá za preplánovanie hier.


V Brazílii v roku 2016 štartovalo 11238 športovcov v 41 disciplínach. Japonské Tokio má mať disciplín ešte o päť viac, avšak počet účastníkov bude zrejme nižší

Tokio už zverejnilo tri alternatívy, ako budú OH vyzerať. Najoptimistickejší aj najpesimistickejší hovorí o zmenšenej, zjednodušenej a zoštíhlenej verzii oproti tomu, čo fanúšikovia mohli sledovať v Riu, Londýne či Pekingu. Otvorene sa hovorí o nutnosti konať úspornejšie, čo sa bezpodmienečne odrazí na horších podmienkach športovcov. Divákov priamo v dejisku sa zatiaľ Japonci vzdať nehodlajú. Ide o finančný zisk, s ktorým sa počítalo a pri tejto otázke organizačný výbor hovorí o nemožnosti plánovať mimoriadne vopred. Diskusie na túto tému ešte len majú prebiehať.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora