OH - 22.06.2020 10:49

Klimatické zmeny a ZOH: 10 organizátorov ďalšie hry nepripraví

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita

Ekológovia sa vo svojej najnovšej alarmujúcej správe zamerali na šport, predovšetkým na Zimné olympijské hry. Tie doteraz malo možnosť pripraviť devätnásť rôznych dejísk a vyše polovica z nich už ďalšiu príležitosť nemusí dostať. Dôvodom sú klimatické zmeny, ktoré do tridsiatich rokov tieto krajiny zmenia na príliš teplé na to, aby sa v nich vrcholne lyžovalo alebo aby sa udržali v celku ľadové korytá. Hovorí to správa Davida Goldblatta z Rapid Transition Alliance, ktorý dokonca tvrdí, že o šesťdesiat rokov to bude už iba šesť bývalých hostiteľov, ktorí si sviatok budú môcť zopakovať.

Zmena teplôt neprebieha rovnako v každom kúte sveta. Vo všeobecnosti však je známe, že priemerné teploty v medziročnom porovnaní sa zvyšujú, a to aj v chladnejších či hornatých oblastiach. "Organizátori ZOH vo Vancouveri v hodnotiacej správe napísali, že najteplejšie počasie v histórii v regióne Cypress Mountains neumožnilo pripraviť všetky športoviská podľa pôvodného plánu. A v Soči bolo ešte teplejšie. Mnoho športovcov sa tam sťažovalo na nedostatok snehu, resp. na jeho nekvalitu. Súťažilo sa v ťažkom a pomalom snehu, v ktorom bolo náročné pohybovať sa podľa predstáv súťažiacich," reflektuje správa podujatia z rokov 2010 a 2014.

Ekológovia upozorňujú, že s tým súvisí aj počet olympionikov, ktorí nedokázali doraziť do cieľa či sa dokonca zranili. Súviselo to so zhoršenými podmienkami priamo v dejisku, ale aj s tým, že počas roka nebolo počasie natoľko prajné, aby boli na vrchol sezóny stopercentne pripravení. Ten nie je len o športovom zápolení, ale aj o zásahu do životného prostredia. Už v roku 1924 si kompetentní veľmi dobre uvedomovali, že treba masívne vybudovať turistickú aj dopravnú infraštruktúru, nehovoriac o nových alebo zrekonštruovaných športoviskách.

"Máme čas približne 30 rokov, aby sme zhoršujúcu sa situáciu s klimatickou zmenou vyriešili. Medzivládny panel zaoberajúci sa zmenou podnebia však tvrdí, že už o desať rokov bude pri súčasnom náraste uhlíkových emisií neskoro, aby sa niečo riešilo," bijú ekológovia na poplach. Pokiaľ ide o konkrétnych hostiteľov zimnej olympiády, ktorí pre budúce vysoké teploty už ďalšiu šancu nemusia dostať, ide napríklad o Soči, Chamonix, Innsbruck, Grenoble, Oslo, Vancouver, Sarajevo či Garmisch-Partenkirchen. Problém s nedostatkom snehu pridáva aj americké Squaw Valley.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora