OH - 29.06.2020 11:04

Zavrel sa do garáže rodičov a zlomil svetový rekord

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Svetový rekord - mimoriadny športový výkon, za ktorým stoja výborné podmienky, prevažne zásluhou tímu okolo športovca. To druhé však podmienkou nie je. Do údivu poslal fanúšikov po celom svete veslár Tom George, ktorý sa počas pandémie zavrel do garáže svojich rodičov a v improvizovaných trenažérových podmienkach prekonal svetový rekord v indoorovom veslovaní na dvojkilometrovú vzdialenosť. Zvládol to s podomácky vyrobeným náradím.

"Šiel som skontrolovať rodičov, či sú v poriadku a dal som si sprchu. V nej som rozmýšľal a rozhodol som sa, že im oznámim, čo sa mi práve podarilo, pretože to je naozaj veľká vec," opísal pre BBC prvé sekundy po dosiahnutí mimoriadneho času 5:39,6. Veď doterajším držiteľom rekordu je Moe Sbihi, ktorý spoločne so Sirom Matthewom Pinsentom získali päť zlatých olympijských medailí. George má len 25 rokov a Tokio bude jeho prvou účasťou pod piatimi kruhmi.

Celosvetová pandémia a karanténny časy znamenali, že sa britský reprezentant dlhší čas nedostal na vodu a o to viac času trávil za trenažérom. Svoj tréningový program doplnil aj o jazdu bicykli a hlási, že sa momentálne cíti vo výbornej forme. "Hovoril som si, že nemusím ten čas bezpodmienečne prekonať, ale cítil som, že to je v mojich fyzických silách. Po prvom odveslovanom kilometri som videl čas a povedal som si: 'Kedy, keď nie teraz?'" opísal svoj výkon, no úsmevne dodáva, že bolo veľmi nepríjemné, keď ho nikto nepovzbudzoval, nepogratuloval mu a vlastne to ani nevidel. Napriek tomu je odhodlaný tento výkon zopakovať aj v ostrých pretekoch a uvedomuje si, že bez toho jeho garážový rekord nič neznamená.

Nádejný veslár bol v marci vybraný do osemčlenného tímu Veľkej Británie, ktorý obhajuje zlato z Ria. Lenže pre presunutie podujatia im bolo o pár týždňov neskôr oznámené, že voľba bola anulovaná a neskôr prebehne ešte raz. Aj to Georga motivovalo, aby na sebe tvrdo pracoval a miesto v osemčlennom kanoe si nenechal vziať.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora