OH - 28.07.2020 08:06

Katar chce zúročiť svoje skúsenosti a zorganizovať OH

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita

Nevie sa, čo bude s tohtoročnými olympijskými hrami v Japonsku, no športový život sa pre to nezastavuje. Už teraz sa rieši, kto bude hostiteľom budúcich podujatí pod piatimi kruhmi a pre rok 2023 pripadajú do úvahy niekoľkí zaujímaví kandidáti. Najnovším je Katar. Už pridelenie hádzanárskeho, atletického, cyklistického a futbalového svetového šampionátu tejto krajine sprevádzali viaceré kontroverzie, no s jedlom rastie chuť a šejkovia by radi zastrešili najväčšie športové podujatie. Už podali aj svoju oficiálnu žiadosť Medzinárodnému olympijskému výboru.

Podobne, ako napríklad pri futbalovom turnaji, veľký otáznik by v prípade úspechu ostal nad vysokými teplotami. Na prelome júla a augusta sa na Arabskom polostrove pohybujú na úrovni 30 až 40 stupňov Celzia. Preklad súťaže na iný termín bol pálčivou záležitosťou už len pre futbal, takto by museli svoje kalendárne prispôsobovať desiatky disciplín. "Nie sme nováčikovia, máme bohaté skúsenosti s veľkými športovými akciami a teraz plánujeme intenzívny dialóg s MOV. Naším mottom bude podpora mieru a kultúrnych hodnôt medzi krajinami," povedal šejk Al-Thani, ktorý šéfuje projektu katarskej kandidatúry.

Hoci ide o olympiádu, ktorá sa uskutoční o dvanásť rokov, už teraz sa vie o príprave ďalších štyroch konkurentov v boji o hostenie. O svojom zámere už informovala India, Austrália a Čína. Špekulovalo sa aj o silnej myšlienke opätovného olympijského spojenia Kórejskej republiky a Kórejskej ľudovodemokratickej republiky, ktoré vyslali do sveta chvályhodné posolstvo už spoločným nástupom počas otváracieho ceremoniálu v Pchjongčangu. Na veľmi teoretickej úrovni sa hovorilo aj o možnosti, že sa OH 2023 uskutočnia v Indonézii, Nemecku alebo Španielsku. Kým Jakarta by rada znovu využila moderné komplexy pripravené pre Ázijské hry 2018, o Pyrenejskom polostrove pred rokom rečnil novozvolený starosta Madridu. Ten spomínal najmä míľnik 40 rokov od olympiády v Barcelone a 50 od futbalových MS, ktoré sa konali práve na španielskej pôde. Nemecký nápad zahŕňal divokú spoluorganizáciu trinástich miest v oblasti Porúria.


Do pozície favorita na usporiadanie OH sa pasuje najmä austrálsky Queensland

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora
Tagy: Katar OH