OH - 16.08.2020 21:13

Zlatého olympijského medailistu chytili s kokaínom

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Bodku za svojou aktívnou športovou kariérou dal v roku 2018 a počas jej väčšej časti bol v očiach mnohých vzorom a príkladom. Lenže krátko po aktívnom brázdení lyžiarskych stredísk sa dostal do problémov, pre ktoré upadol do veľmi nepekného tieňa. Nórsky bežec na lyžiach Petter Northug bral na olympiáde vo Vancouveri zlato v závode s hromadným štartom a medaily pridal aj v šprinte, tímovom šprinte a v štafete. Okrem toho pozbieral trinásť zlatých medailí z majstrovstiev sveta, no bežná policajná kontrola mu narobila na zaslúženom športovom dôchodku veľké problémy.

34-ročný bývalý olympionik bol pritom políciou zastavený pre výrazné prekročenie rýchlosti, no pri následnej kontrole vozidla uňho muži zákona našli kokaín. V úseku s maximálnou povolenou rýchlosťou 110 kilometrov za hodinu uháňal takmer 170-kou. Horšie však bolo, že na policajtov pôsobil zvláštne a podozrievali ho z užitia omamných látok. Tak ho podrobili krvným testom, nazreli do jeho domu a podozrenie sa naplnilo. Samotný Northug sa ku všetkému priznal a prostredníctvom Instagramu rozsiahlym príspevkom vyznal ľútosť.

"Zúfalo sa bojím toho, čo prinesie budúcnosť a je mi neuveriteľne ľúto, koľkých ľudí som sklamal. Viem, že budem súdený za protizákonne konanie, preberám za to plnú zodpovednosť," napísal okrem iného Nór. Na jeho šťastie, táto severoeurópska krajina sa v otázkach drog rozhodne neradí medzi prísne. V rokoch 2010 až 2014 sa dokonca riešila otázka dekriminalizácie, no výsledkom toho bolo "prenechanie tejto témy vedeckej obci". Napriek tomu v krajine bežia projekty, ktoré hodlajú meniť následky drogovej trestnej činnosti z trestania na pomoc. Viaceré návrhy zákonov majú byť schválené do roku 2021 a Northug v konečnom dôsledku môže byť "pilotnou tvárou", ktorá takýmto programom prejde.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora