OH - 30.08.2020 19:42

Japonka porazila leukémiu, teraz chce ísť na OH

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita

Ešte ako tínedžerka dokázala japonská plavkyňa Rikako Ikeeová vytvoriť národný rekord na 50 metrov voľným spôsobom aj 100 metrov motýlikom. Na Ázijských hrách 2018 pozbierala osem cenných kovov a bola obrovským prísľubom do budúcnosti. Lenže potom jej diagnostikovali leukémiu a ohrozená bola nielen kariéra, ale aj jej život. Prišlo to z ničoho nič, keď vo februári 2019 počas sústredenia pociťovala nevoľnosť, šla na vyšetrenie a jeho výsledky boli horšie ako si dokázala predstaviť.

Lenže príbeh môže mať šťastný koniec. Rodáčka z Tokia sa po viac ako roku vrátila do súťažných bazénov a sľubuje si od toho comeback na najvyššiu úroveň. "Cítim, že som odštartovala novú kapitolu mojej plaveckej kariéry. Verím, že sa budem zlepšovať," skromne skonštatovala po pretekoch. Ciele si zatiaľ nechce dávať privysoké. Preložená olympiáda vo svojom rodisku je nateraz priveľkou métou, ale na Paríž 2024 by už mohla byť pripravená.

"Momentálne netúžim po rekordoch a prekonávaní vlastných osobákov. Najprv chcem obnoviť svoju kondíciu a fyzickú silu. To je moja súčasná motivácia," povedala médiám talentovaná Japonka. Jej krajania sú na medaily z plaveckých disciplín navyknutí. Na Olympijských hrách 2018 pozbierali sedem kovov, vďaka čomu boli štvrtým najúspešnejším národom. Štyri roky predtým v Londýne dokonca boli na stupni víťazov jedenásťkrát.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora