OH - 05.09.2020 08:41

Paralympionikov poženie vpred tandem Cmorik - Mirgová

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Témou Tokio 2020 respektíve 2021 intenzívne žije aj komunita paralympionikov. Ich sviatok by mal byť na programe medzi 24. augustom a 5. septembrom budúceho kalendárneho roka, čiže asi dva týždne po zatváracom ceremoniále olympiády. Slovenský paralympijský výbor predstavil poštovú známku XVI. hier a predstavil aj oficiálnu skladbu, ktorá ho bude v danom roku hnať vpred. Ide o upravenú verziu piesne Petra Cmorika "Dnes to príde", ktorá bola pôvodne jeho osobnou spoveďou po ťažkom životnom období. SPV, ktorý zároveň oslavuje 25. výročie svojej existencie, rockového speváka doplnil o Dominiku Mirgovú a dielo je na svete.

Cmorik spolupracuje s paralympionikmi dlhodobo, s Jánom Riapošom sa dobre pozná a športovo-hudobné spojenie preto dávalo zmysel. "Veríme, že už o necelý rok sa uskutočnia preložené olympijské a paralympijské hry a táto silná pieseň bude sprevádzať aj našich športovcov do Tokia," cituje agentúra SITA predsedu Slovenského paralympijského výboru. Úlohou Dominiky Mirgovej bolo doplniť pôvodný text o svoju časť, ktorá zahrnie ženský pohľad a prístup. Spolupráca zafungovala a v štúdiu Overground Art sa pomerne rýchlo zrodila nová športová hymna.

Ani speváčka Dominika Mirgová nie je v športovom a benefičnom prostredí nováčikom. Má za sebou viaceré vystúpenia na podujatí "Na kolesách proti rakovine" a teraz podporila aj početnú výpravu našich znevýhodnených športovcov pred Japonskom. Všetci sú optimistami a veria, že k ďalšiemu odkladu či dokonca k zrušeniu hier nedôjde. Na tých predošlých v Riu Slovensko reprezentovalo 28 parašportovcov a domov priviezli jedenásť kovov, z toho päť zlatých. Hneď dvakrát si najcennejší kov vystrieľala Veronika Vadovičová, v dvoch disciplínach triumfoval cyklista Jozef Metelka a tešil sa aj náš tím v hre Boccia, v zložení Michaela Balcová, Samuel Andrejčík a Róbert Ďurkovič.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora