OH - 24.10.2020 14:31

Blížiacej sa olympiáde údajne hrozí veľký útok hackerov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Organizátori najbližších letných olympijských hier majú mať o problém naviac. Popri víruse, ktorý zmenil dátum, ovplyvňuje prípravu a určovať bude zrejme aj podmienky budúcoročného podujatia, môžu čeliť aj masívnemu útoku ruských hackerov. Upozornili na to britské úrady. Podľa nich už "kyberiteligencia" z východu Európy zrealizovala niekoľko prieskumných akcií s cieľom zistiť, kto všetko a v akom rozsahu sa bude podieľať na internetovom, technickom a počítačovom zabezpečení olympiády. Zaujímať ich mali aj siete sponzorov a zabezpečovateľov logistiky. Presný rozsah útoku špecifikovaný nebol, ale pri zistení citlivých údajov zo všetkých týchto sfér to môže byť širokospektrálne "vypnutie".

K narušeniu sietí došlo tesne predtým, ako kompetentní oznámili presunutie na rok 2021. Britské Ministerstvo zahraničných vecí to označilo za cynické a neuvážené, no do budúceho leta je čas lepšie sa pripraviť a zabezpečiť. Viac času však dostanú aj potenciálni hackeri. Kybernetický útok už bol zaznamenaný aj v roku 2018 počas ZOH v Kórejskej republike. Aj vtedy britské úrady ukázali jednoznačne na Rusko, hoci boli použité "falošné vlajky" a dojem z útoku bol taký, že prišiel zo severokórejskej alebo čínskej strany. Veľká Británia a Spojené štáty, ako spojenci, zvádzajú súboj na tomto fronte dlhší čas a volajú po pomoci ostatných krajín.

Predpokladá sa, že ide o odplatu Medzinárodnému olympijskému výboru, ktorý pre dopingový škandál vylúčil a trestal ruských športovcov. Hry v Pchjongčangu sprevádzal napríklad problém s predajom a vytlačením vstupeniek, pre ktorý ostávali prázdne sedadlá v halách, ktoré by za iných okolností boli s určitosťou naplnené. Viaceré používané techniky a postupy sa podľa Britov stali už akousi poznávacou značkou ruských hackerov, no aj tí to pochopili a snažia sa svoju stratégiu obmieňať. Cieľom útočníkov pre Tokio by mohla byť totálna sabotáž všetkých serverov a sietí, čo by prakticky znemožnilo priebeh a pokračovanie športovej akcie. Drvivá väčšina týchto bojov sa však odohráva v tichosti, tajne a verejnosť sa len ojedinele dozvie o konkrétnych výsledkoch či dopadoch.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora