OH - 14.11.2020 09:11

Fanúšikovia so zákazom fandenia, hovorí olympijská alternatíva

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita

Každým ďalším týždňom je Olympiáda v Tokiu bližšie a situácia okolo pandémie sa pritom nevyjasňuje. Organizátorov to dostáva do veľmi nepríjemnej pozície a vymýšľať musia množstvo alternatív, z ktorých v konečnom dôsledku jednu využijú. Každý nový nápad však so sebou nesie aj vlnu reakcií, čo neobišlo ani najnovší, týkajúci sa fanúšikov. Kompetentní totiž vychádzajú z pomerne zvláštneho predpokladu. Mať ľudí na tribúnach je žiaduce a bez nich by sa najväčší športový sviatok roka zaobišiel len ťažko. Do dejiska olympiády tak budú mať povolené prísť priaznivci z celého sveta, ale pod jednou podmienkou - nesmú povzbudzovať.


Kompetentní si nepripúšťajú, že by obrázky z Ria mali ostať tými najaktuálnejšími

Za touto úvahou stojí šéf organizačného výboru Toširo Muto. "Až do jari budeme pracovať na tom, aby sme predstavili všetky opatrenia, týkajúce sa fanúšikov, vrátane osôb mimo územia Japonska. Najprv si však musíme byť istí, že im dokážeme takýto zážitok zabezpečiť a poskytnúť. Chápeme znepokojenie fanúšikov, keďže stále nevedia, či vôbec budú môcť navštíviť športoviská. Radi by sme ich upokojili. Pracujeme na všetkých možných postupoch," povedal vo svojom vyhlásení pre médiá. Počítať stále treba so štrnásťdňovou karanténou, ktorú musí človek po príchode do krajiny absolvovať. Tá však v lete 2021 už vôbec nemusí byť aktuálna.

Na jar by mal byť predstavený presný model, v ktorom budú počas hier fungovať všetci športovci, realizačné tímy, sponzori, médiá či vysielatelia. Od neho sa následne budú odvíjať pravidlá pre fanúšikov. Tie budu pravdepodobne veľmi prísne a striktné. Mnohí pochybujú o tom, že všetci z Európy či Ameriky budú dostatočne disciplinovaní, no Muto avizuje, že každého záujemcu bude potrebné a možné dôkladne preveriť, monitorovať a kontrolovať. Súčasťou prísnych opatrení môže byť napríklad aj ticho na tribúnach. Práve konzumácia jedál a hlasné rozhovory sú pri kvapôčkovej nákaze najrizikovejšie a môže sa to dostať medzi prijaté opatrenia. "V tomto smere ešte nepadlo rozhodnutie, ale je to jedna z alternatív," dodal organizátor.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora