OH - 09.12.2020 16:58

Olympijský výbor suspendoval bieloruského prezidenta

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita

Neistá politická situácia v Bielorusku neostáva bez povšimnutia športovej verejnosti. Tamojšie politické špičky prijímajú s veľkou nevôľou informácie o tom, že najbližší hokejový šampionát by sa mal konať v inej krajine. Najnovšie bol navyše zapísaný prezident Alexander Lukašenko na sankčný zoznam Medzinárodného olympijského výboru.

V diplomatických kruhoch sa pritom zaradenie prezidenta na podobný zoznam považuje za veľmi odvážny a tvrdý krok. Rozhodnutím Thomasa Bacha, ktorý MOV šéfuje, sa Lukašenko nesmie podieľať na žiadnej olympijskej aktivite, súvisiacej s bieloruskými športovcami. Zároveň nemôže byť súčasťou výpravy tejto reprezentácie v Tokiu. Rozhodne sa s ním pritom počítalo, nakoľko je už 23 rokov šéfom Bieloruského olympijského výboru.

Súbežnosť týchto funkcií má podľa viacerých obvinení teraz zneužívať. Športovcom sa údajne vyhráža a núti ich, aby mu vyjadrili podporu v boji za legitimizovanie šiestych prezidentských volieb v rade, ktoré vyhral. Nič to nemení na účastí bieloruských športovcov pod piatimi kruhmi. Tí budú môcť súťažiť pod národnou vlajkou a v prípade víťazstva im zahrá štátna hymna. Pokračuje zároveň aj financovanie športovcov či športových zväzov, avšak priamo na ich účty. Z tohto procesu je tak rovnako vylúčený Bieloruský olympijský výbor.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora