OH - 31.01.2021 18:04

Najchladnejšie fínske mesto bojuje o LOH. Ide o eko demonštráciu

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Zmena klímy a globálne otepľovanie sú vážnymi problémami, o ktorých každý z nás počul veľakrát a rôznymi spôsobmi. Napriek tomu sa v tomto smere robí veľmi málo a pozornosť na túto tému sa opäť snaží upútať laponské mestečko Salla. Známe je tým, že sa nachádza v najchladnejšej oblasti Fínska, leží za polárnym kruhom, no hlási sa o organizáciu Letných olympijských hier 2032. K udalosti už má vymyslený slogan aj maskota a z celého pripraveného projektu ide smútok.

Bežná teplota v Salle je približne na úrovni -50 stupňov Celsia a uskutočnenie letných športových disciplín v tejto oblasti je nereálne. Možnosť nik ani nepovažuje za reálnu a v roku 2032 sa ako predbežní kandidáti javia Nemci, Španieli, Austrálčania, Indovia, Turci aj Kórejčania. Pokiaľ by však raz podmienky umožnili na severe Fínska konanie turnaja v tenise, golfe alebo ľahkej atletike, svetová klíma by bola zmenená dramatickým spôsobom. Planéta pritom k tomu smeruje rýchlejšie ako by bolo vhodné. "Máme čoraz teplejšie letá a čoraz kratšie zimy. Potrebujeme, aby Salla ostala ľadová, studená a zasnežená. Možno budeme pripravení hostiť letnú olympiádu 2032, ale za akú cenu?" nechal sa počuť starosta mesta Erkki Parkkinen.

"Propagačné video" ku kandidatúre poukazuje na stúpajúcu hladinu oceánu, povodne či dokonca požiare, ktoré sa v dôsledku globálneho otepľovania kopia po celom svete. Maskotom podujatia je kolabujúci sob, ktorému ubližuje vysoká teplota aj nové druhy hmyzu, ktoré sa dôsledku zmeny počasia dostali do oblasti a tamojšie živočíchy na ne nie sú zvyknuté ani vybavené. "Zachráňte Sallu, zachraňte planétu!" znie heslo fiktívnej olympiády. Do zdokonalenia svojho projektu ešte majú Fíni dostatok času. Hostitelia Hier sú známi do roku 2025 a podanie kandidatúry by bolo krokom, ktorý by dobrú myšlienku dostal hlboko do povedomia.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora