OH - 04.02.2021 17:56

Ak sa situácia nezlepší, Slováci na olympiádu nevycestujú

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Prvý raz od roku 1992 nebude medzi letnou a zimnou olympiádou dvojročný rozostup a na netradičné podmienky musí reagovať aj Slovenský olympijský a športový výbor. Internetom pritom dnes prešli správy, ktoré nejedného fanúšika poriadne vystrašili. Slovenská výprava totiž pripustila, že sa LOH v Tokiu nemusí zúčastniť. Dôvodom je už rok trvajúca pandémia a veľká neistota ohľadom bezpečnosti, cestovania a aj zabezpečenia celej akcie. Hoci podobné vyhlásenia prichádzali už začiatkom roka 2020, Medzinárodný olympijský výbor nepripúšťa ďalší odklad. V Pekingu a Tokiu by sa tým pádom zápolilo v jednom roku a takáto možnosť je vraj nereálna.

Thomas Bach tvrdí, že ak by neveril v bezpečný priebeh, nebojoval by o uskutočnenie olympiády. Nič na tom nemení ani fakt, že Japonsko vyhlásilo výnimočný stav a verejnosť je naklonená proti uskutočneniu akcie. "Našou jedinou podmienkou je, aby všetci športovci aj fanúšikovia išli do prostredia, kde je zabezpečený zdravý návrat. Táto podmienka sa ukázala pred rokom ako diskvalifikačná," vypichol Anton Siekel dôvod neuskutočnenia hier v minulom kalendárnom roku a zároveň podstatné ultimátum pre rok 2021. "Dnes je pre organizátorov bezpečnosť prioritou. Ale ak by sme mali pochybnosti, nepustíme športovcov do rizika. Radšej by sme sa olympiády nezúčastnili, ako by sme mali riskovať," dodal k téme účasti slovenskej výpravy pre Sportnet.sk.

Zároveň však tvrdí, že tento scenár je nepravdepodobný. Pokiaľ by hry vyhodnotilo ako nebezpečné Slovensko, rovnaký postoj by zrejme zaujal aj MOV a zrušená by bola celá akcia. Alternatíva s účasťou niektorých krajín a niekoľkými absentujúcimi by veľký zmysel nedávala. Všetko aj s plným vedomím toho, aký drahý bol pre organizátora odklad z pôvodného termínu a aké straty by spôsobilo zrušenie aj po druhom pokuse. Diskutovanou témou sú aj nerovné podmienky pre športovcov z rôznych kútov sveta. Kým v niektorých disciplínach boli viaceré možnosti kvalifikácie zrušené, v iných odvetviach rozhoduje najmä to, či a v akej podobe umožňujú aktuálne opatrenia trénovať. "Ťažko mi je posudzovať, či to bude spravodlivé, ale treba to prijať. Športovci sa s tým musia vysporiadať čo najlepšie, aj so zavretými športoviskami a obmedzeniami v príprave. Bude pre nich náročné súperiť so svetovou špičkou a ukázať, čo v nich je, keď nemajú rovnaké podmienky v príprave ako ich súperi," dodal Siekel pre rovnaký zdroj.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora