OH - 05.02.2021 09:26

Pekinskú olympiádu by mali ovládnuť Nóri, Čína zlyhá

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Výsledok zápasu či pretekov na olympijských hrách rozhodujú detaily, minimálne chybičky či aktuálne vplyvy. Predpovedať preto rok vopred, ako sa budú rozdeľovať medaily, je veľmi náročná úloha. Analytická spoločnosť Gracenote Sports sa však pustila do veľkého rozboru, na základe ktorého sa pokúsila predpovedať, ktoré krajiny budú z Pekingu cestovať domov najspokojnejšie. Výsledky zverejnila agentúra AP. Podujatie by mali ovládnuť Nóri, ktorých medailová žatva by mala byť veľmi podobná, ako v Pchjongčangu. Aj tam boli najúspešnejším národom. Návštevu Číny budú ako úspešnú hodnotiť aj v Rusku a Nemecku.

Kým Nórsku agentúra predpovedá 41 medailí, o dve viac ako v Kórejskej republike, v prípade Ruska očakáva výrazné zlepšenie. Športovci, ktorí nebudú môcť štartovať pod svojou vlajkou, majú pozbierať až 34 cenných kovov, čo je oproti minulej zimnej olympiáde dvojnásobok. Tretie najúspešnejšie má byť Nemecko s 31 medailami, za nimi Američania s 24 a Holandsko, ktoré najmä vďaka famóznym rýchlokorčuliarom pozbiera 21 umiestnení na stupňoch víťazov. V najlepšej desiatke sa má umiestniť aj Kanada, Švajčiarsko, Rakúsko, Francúzsko a Švédsko. Veľký neúspech bude hlásiť hostiteľ, keďže Číne predpovedajú iba osem cenných kovov. Tým pádom by v domácom prostredí bola ešte slabšia ako štyri roky predtým.

Slovenský fanúšik bude veriť, že sa z Pekingu naprázdno nevrátia ani naši športovci. Počtom by naša výprava mala byť veľmi podobná, ako tomu bolo v roku 2018. Počíta sa s vyše päťdesiatkou slovenských reprezentantov, pričom medailové nádeje vkladáme najmä do lyžiarky Petry Vlhovej, ale pozornosť budeme venovať aj biatlonu, z ktorého pochádza našich najaktuálnejších sedem zimných olympijských medailí. Všetky tri z Pchjongčangu však priviezla Anastasia Kuzminová, ktorá už aktívnu kariéru ukončila a pred ňou aj Pavol Hurajt.

Najúspešnejších 10 krajín na ZOH 2022 v Pekingu (predpoveď Gracenote Sports):
1. Nórsko: 41 (25-7-9)
2. Olympijskí športovci Ruska: 34 (6-13-15)
3. Nemecko: 31
4. Spojené štáty americké: 24 (11-6-7)
5. Holandsko: 21 (7-9-5)
6. Kanada: 21 (5-8-8)
7. Švajčiarsko: 19 (9-4-6)
8. Rakúsko: 18 (2-9-7)
9. Francúzsko: 17 (5-5-7)
10. Švédsko: 16 (4-6-6)

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora