OH - 25.02.2021 17:21

OH 2032: Pred Jakartou a Dohou zrejme uprednostnia tradičnejšiu destináciu

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Medzinárodný olympijský výbor má za sebou zasadnutie, ktorého jednou z ústredných tém bolo dejisko podujatia pod piatimi kruhmi v roku 2032. Známe sú dejiská zimných zápolení do roku 2026, kedy sa o slovo postupne prihlási Peking a Miláno-Cortina d'Ampezzo. Letné športy budú mať svoje vrcholné podujatia po dlho odkladanom a diskutovanom Tokiu v Paríži a Los Angeles. Už teraz sa však diskutuje o množstve záujemcov, ktorí by sa radi ujali prvých letných olympijských hier v 30. rokoch 21. storočia a kompetentní preferujú austrálske Brisbane. Naši protinožci pritom hry neorganizovali tak dávno a po Sydney 2000 sa vystriedalo len sedem krajín.

Queenslandu výrazne pomohli hry Commonwealthu 2018, ktoré boli úspešné a zorganizované na vysokej úrovni. Už vtedy sa vo veľkom začalo plánovať, že pôjde o silného kandidáta pre prípravu väčšej multišportovej akcie. Viaceré športoviská sú navyše nové alebo aspoň čerstvo zmodernizované, pripravený je údajne perfektný plán pre celú akciu a Austrália je v minulosti viacnásobne osvedčeným organizátorom šampionátov aj spomenutej olympiády na prelome milénií. Pre to všetko by mala dostať prednosť pred ďalšími kandidátmi, ktorými bola napríklad Indonézia, Katar, ale aj Maďarsko a Nemecko.

Pre zníženie zbytočných nákladov, proces kandidatúry sa v roku 2019 upravil a pre mestá je dnes jednoduchší. Žiadne ešte svoju oficiálnu kampaň pre olympiádu nezačalo. Nemeckú stranu má reprezentovať veľký projekt Severného Porýnia - Westfálska, v rámci ktorého by sa športovalo v trinástich rôznych mestách. Dovedna disponujú 16 veľkými štadiónmi a 24 športovými halami. Ide pritom napríklad o Dortmund, Kolín, Bonn, Duisburg, Krefeld či Leverkusen. Protikandidátom má byť vysoko moderná akcia, ktorú sľubuje Jakarta aj Doha. Indonézania hodlajú stavať na úspešne zorganizovaných Ázijských hrách 2018, kým Katar môže byť prvým arabským hostiteľom OH. Zvládnuté akcie si mohol odškrtnúť vďaka MS v hádzanej, atletike či futbalovým MS klubov.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora