OH - 29.03.2021 20:51

Peniaze za olympijské vstupenky sa zrejme vracať nebudú

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita

Nie je to tak dávno, čo organizátori najbližších olympijských hier oficiálne oznámili, že súťaže budú prebiehať bez prítomnosti zahraničných fanúšikov. Ešte predtým sa však do predaja dostali vstupenky na konkrétne turnaje a podujatia. S vrátením vstupného môže byť problém. Japonci priznávajú, že ho v plnej výške nedokážu garantovať a priaznivci sa tak nedostanú k peniazom a ani do dejiska. Či uvidia aspoň časť zaplatenej sumy, už bude záležať od konkrétnych prípadov a situácie.

Vstupenky totiž nepredáva priamo organizačný výbor, ale desiatky autorizovaných predajcov. Tí majú rôzne nastavené podmienky a hoci ich kupca väčšinou bez dôkladného preštudovania odsúhlasí, teraz hrajú dôležitú úlohu. V niektorých prípadoch sa predajca zo zmenených podmienok pre cudzincov môže vyzuť s tvrdením, že za to nenesie žiadne podmienky, v šťastnejších prípadoch fanúšik stratí "len" manipulačný poplatok vo výške niekoľkých percent ceny lístka. O tom svojich klientov už stihla informovať napríklad spoločnosť CoSport, ktorá zabezpečovala vstupenky na OH najmä pre Američanov.

Japonská strana je ochotná vrátiť nominálnu hodnotu všetkých vstupeniek, avšak už nie ostatné rôzne poplatky. Medzi ne spadajú napríklad storno poplatky v hoteloch či leteckých spoločnostiach, ktoré môžu byť v hodnote niekoľkých desiatok až stoviek eur. Aj so sumou, na ktorej vrátenie nárok spadá, môže byť problém. Z Japonska sa k predajcom vstupeniek dostane až v druhej polovici kalendárneho roka 2021 a až následne začne putovať ku konkrétnym ľuďom. Žiadosť o vrátenie peňazí pritom musí byť podaná čím skôr, v prípade Ameriky do 9. apríla. V opačnom prípade klient na stratí nárok na refundáciu.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora