OH - 03.04.2021 11:04

Olympijský medailista pašoval kokaín za štvrť miliardy

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

V roku 2004 v Aténach bral zlato v kanoistickej disciplíne K1 aj K2 na 500 metrov. V súčasnosti sa už trojnásobný majster sveta Nathan Baggaley športu nevenuje, rok po gréckej olympiáde mu kariéru prakticky ukončil dvojročný zákaz činnosti za doping a teraz hľadá alternatívne spôsoby. Zvolil pritom veľmi nešťastnú cestu. V roku 2018 sa podieľal na pašovaní 600 kilogramov kokaínu v celkovej hodnote takmer štvrť miliardy austrálskych dolárov, v prepočte asi 130 miliónov eur. Po dôkladnom zozbieraní všetkých dôkazov o jeho vine má vo vlasti pred sebou súd.

Okrem 45-ročného austrálskeho olympionika v probléme lieta aj jeho brat. Ide pritom o recidivistov v drogovej trestnej činnosti a odpykali si za to nejeden trest. Nič z predošlého sa však nevyrovnalo dráme takmer spred dvoch rokov. Čerstvo kúpenú loď si dvojica naplnila kokaínom s cieľom dostať ho na austrálsky breh. Všimla si ich však policajná hliadka a začala sa naháňačka, ktorej súčasťou bolo aj námorníctvo a helikoptéry. Baggaleyovci svoju vinu napriek tomu odmietajú a vyšetrovateľom ponúkli už dve rôzne verzie svojho príbehu. V tej prvej si mali myslieť, že z inej lode preberajú tabak, nie tvrdé drogy. Neskôr prišli s dramatickejším príbehom, podľa ktorého ich mal tretí komplic uniesť a vyhrážať sa im smrťou, pokiaľ nebudú spolupracovať.

Komplic, menom Kris Draper bol s väčšou pravdepodobnosťou najatý na šoférovanie lode. Sám sa k činu priznal a jeho trest bude znížený, nakoľko svedčil proti kajakárovi a jeho súrodencovi. Nathan na lodi, chytenej pri pobreží blízko Brisbane, prítomný nebol. Napriek tomu bol do akcie preukázateľne zapojený. Okrem toho, že sám loď kúpil a pracoval na jej vybavení komunikačnými a navigačnými zariadeniami, našli odtlačky prstov na páske, ktorou páchatelia prekrývali evidenčné číslo. Nepomôže mu ani fakt, že za výrobu, predaj či distribúciu drog bol v minulosti hneď niekoľkokrát odsúdený.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora