OH - 03.05.2021 13:42

OH: Diskvalifikácia za neabsolvovanie testu či za opustenie hotela

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/youtube

Japonci si prešli obrovskými problémami pri prípravách na organizáciu olympijských hier a v oblasti spoločenských udalostí či športu prešli komplikovaným covidovým obdobím, ako nik iný. Preto už vopred hlásia nulovú toleranciu voči jedincom, ktorí sa budú v postpandemickom období správať netolerantne a nebudú dodržiavať stanovené pravidlá a opatrenia v dojme, že sa ich to netýka. Hoci je slovník v dokumente Medzinárodnej olympijskej federácie oveľa diplomatickejší, pri polopatistickom vysvetlení bolo oznámené, že "s kovidiotmi nebude žiadne zľutovanie". Už pred časom vydal MOV rozsiahly zoznam pravidiel, spojených s pandémiou, ktoré budú musieť všetci zúčastnení dodržať. Fanúšikovia zo zahraničia sa síce do Tokia nedostanú, avšak stále bude v dejisku množstvo novinárov, členov realizačných tímov a olympionikov.

"Nedodržanie týchto opatrení, ako je napríklad úmyselné vyhnutie sa testovaniu, môže mať disciplinárne následky, napríklad vyradenie z účasti na olympijských či paralympijských hrách," píše sa v dokumente. Je pritom bežné, že zúčastnení počas dvoch týždňov chcú niečo z navštívenej krajiny vidieť a užiť si trochu voľna či zábavy. Tá je podľa striktných pravidiel zakázaná a bude zaujímavé sledovať, či sa skutočne dočkáme diskvalifikácie niektorého olympionika pre porušenie covidových pravidiel. Každá výprava však musí menovať člena, zodpovedného za stráženie a kontrolovanie všetkých predpisov a zároveň bude zabezpečovať denné testovanie všetkých športovcov.

Bezprostredne po príchode musia športovci absolvovať trojdňovú karanténu na svojom hoteli, z ktorého sa veľmi sporadicky dostanú aj počas samotných hier. Hostiteľ to argumentuje faktom, že v olympijskej dedine bude približne 10 500 atlétov a plno práce bude už len so zaistením bezpečnosti pre nich a za opisovaných podmienok. Interakcie s neúčastníkmi hier budú musieť byť obmedzené na nevyhnutné minimum a aj stravovanie bude prebiehať výlučne v ubytovacích zariadeniach. Samozrejmosťou budú aj rúška, ktoré musia športovci nosiť po celý čas. Výnimku majú len počas jedenia, pitia, spánku, tréningu a súťaženia. V rúškach prebehnú aj všetky medailové ceremoniály a dýchacie cesty ostanú prekryté po celé znenie národnej hymny zlatého atléta či tímu.