OH - 05.05.2021 11:19

Pochod s olympijským ohňom má osem pozitívnych ľudí

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/youtube

Púť olympijskej pochodne bola diskutovanou témou, ale silná tradícia so zapálením športového plameňa v dejisku olympiády zvíťazila. Za neustáleho menenia trasy a prísnych opatrení tak oheň od konca marca putuje Japonskom, no najnovšie hlási šesť pozitívnych ľudí. Tí sa rôznym spôsobom podieľali na organizácii tradičného behu a doplatili na to nakazením sa vírusom. Informáciu potvrdil aj organizačný výbor a ku komplikáciám malo dôjsť pri prechode mestami Amami a Kirišima.

Už skôr sa koronavírusom pri tej akcii nakazili dvaja ľudia, preto sa z času na čas objavia dohady, či by nebolo rozumnejšie oheň zastaviť. Ten čaká ešte viac ako mesiac cesty, až dorazí do Tokia. Všetci infikovaní pritom mali po celý čas rúška a dodržovali nariadené pravidlá. Nové správy nepotešili ani japonských obyvateľov, ktorí sú ku konaniu OH vo svojej krajine naďalej veľmi skeptickí a prieskumy vychádzajú pravidelne približne 50:50.

Štyri oblasti, vrátane dejísk olympiády Tokia a Osaky, majú vyhlásený núdzový stav pre štvrtú vlnu vírusu. Vláda však naďalej tvrdí, že hry sa konať budú, a to za účasti všetkých kvalifikovaných športovcov. Niekoľkokrát bol naviac aktualizovaný prísny zoznam pravidiel, ktoré bude nutné dodržať a popri dennom testovaní či neustálom nosení rúšok doň prekĺzol aj sporný zákaz vyjadrovania politických názorov či pokľaknutia proti rasizmu.