OH - 14.05.2021 17:07

Senegalský klub priviezol domov skorumpovaného exprezidenta IAAF

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/sita

87-ročný športový funkcionár Lamine Diack sa tento týždeň pomerne nečakane objavil v Dakare. Bývalý šéf svetovej atletiky bol odsúdený za viaceré trestné činy korupčného charakteru a za ne mu bol vymeraný štvorročný trest odňatia slobody. Vzhľadom na vysoký vek vo Francúzsku nemusel nastúpiť do nápravno-výchovného ústavu, ale bolo mu umožnené domáce väzenie. Z európskeho kontinentu ho následne "vykúpil" futbalový klub ASC Jaraaf. Práve v jeho radoch začínal svoju funkcionársku kariéru ako prezident klubu a následne sa cez celonárodný zväz dostal až do medzinárodných štruktúr.

Kaucia mala stáť v prepočte viac ako 500 tisíc eur a z veľkej časti ju zafinancoval majiteľ dakarského futbalového tímu, ktorý je dvanásťnásobným majstrom Senegalu a teda najúspešnejším celkom v histórii ligy. Peniaze mal nakopiť predajom viacerých nehnuteľností, ktoré v Afrike vlastnil. Médiá opisovali návrat Diacka do vlasti ako "príchod doráňaného muža", ktorý na tom vôbec nebol dobre psychicky ani fyzicky. Sprevádzal ho nemenovaný člen rodiny. "Je to najmenej, čo môžeme pre Lamineho Diacka, zakladajúceho člena nášho klubu, spraviť. Pán Diack dal nášmu klubu veľmi veľa a naša pomoc bola otázkou cti," napísal Jaaraf na sociálnych sieťach.

Diack sa stal prezidentom Medzinárodnej atletickej federácie v roku 1999 a jeho pôsobenie v roku 2015 ukončili práve rozsiahle podozrenia z korupcie. Bývalý reprezentant v skoku do diaľky pomáhal kryť ruskú dopingovú kauzu, za čo bol súdený vo Francúzsku a rozsudok so štvorročným trestom padol v septembri 2020. Formou úplatkov si mal zarobiť až 3,2 milióna eur, za čo zabránil suspendovaniu viacerých športovcov a umožnil ich štart na významných medzinárodných podujatiach. Predmetom vyšetrovania zároveň bolo aj jeho nakladanie s týmito peniazmi a obvinený bol z prania špinavých peňazí. Tento trestný čin mu však dokázaný nebol.