OH - 18.05.2021 14:01

Aktivisti vyzývajú k bojkotu olympiády v Pekingu

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/sita

4. februára 2022 by mali v čínskom Pekingu vypuknúť zimné olympijské hry. Krajina však sústavne čelí podozreniam a obvineniam z porušovania základných ľudských práv, a to je v zásadnom rozpore so všetkými olympijskymi heslami a myšlienkami. To vo veľkom hlásia organizácie, bojujúce za dodržovanie ľudských práv, ktoré by chceli vytvoriť čo najväčší tlak na Medzinárodný olympijský výbor, jednotlivé národné výbory, sponzorov a aj samotných športovcov. Ideále riešenie vidia v bojkote hier.

Čínska ľudová republika pritom bola dejiskom OH už v roku 2008. Vtedy privítala elitu letných športov, teraz sa zameria na zimné disciplíny. K neúčasti na tomto športovom sviatku vo veľkom vyzývajú aj zástupcovia Ujgurov, Tibeťanov či Hongkončanov. Tí zároveň chcú, aby MOV už neviedol s Čínou nič neriešiace diplomatické rokovania, pretože najľudnatejšia krajina sveta svoje sľuby a záväzky nedodržuje. Podobných prípadov bolo v minulosti veľa a tentoraz by sa už svet nemal nechať oklamať.

Jednou z vedúcich postáv tohto odboja je Lhadon Tethongová z Tibetského akčného inštitútu. Tá sa dostala do väzenia krátko pred olympiádou 2007 za vedenie kampane za samostatný Tibet. Hry pritom rozhodne nepriniesli zlepšenie ľudskoprávnej situácie v Číne. "Situácia, v ktorej sa teraz nachádzame, je preukázateľne horšia ako pred štrnástimi rokmi. Ak povolíme zimné hry v Pekingu, to akoby sme odsúhlasili všetko, čo robia Číňania," hlási. Čína však tvrdí, že na bojkot 24. zimnej olympiády nie je žiaden dôvod, zatiaľ čo MOV prezentuje svoj status politickej neutrality a do čínskej situácie sa preto zásadne obúvať nehodlá.