OH - 22.06.2021 10:59

Polášek si mohol vybrať olympijského spoluhráča. Siahol po mladom talente

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Slovenskému tenistovi Filipovi Poláškovi patrí v najaktuálnejšom renkingu štvorhier deviate miesto. To mu zaručuje miestenku do Tokia a ako parťáka si k sebe mohol vybrať ľubovoľného spoluhráča, za splnenia niekoľkých podmienok. Rozhodol sa pre 23-ročného Lukáša Kleina a tento pár nás pravdepodobne bude reprezentovať na kurtoch pod piatimi kruhmi. Splnená bola základná podmienka o slovenskej národnosti hráča aj predpoklad, že sa nachádza v elitnej trojstovke rebríčka ATP, a to či už vo dvojhre alebo v double. Kleinovi patrí 256. miesto a nie tak dávno na juniorskom Australian Open zaujal účasťou vo štvrťfinále. Dlhodobo pritom podáva dobré a progresívne výkony, vďaka čomu Poláškovu voľbu mnohí kvitujú.

Pre potvrdenie sa ešte bude čakať na Medzinárodnú tenisovú federáciu, ktorá by mohla mať výhradu ku jednej nesplnenej záležitosti. Olympijský účastník by v danom štvorročnom cykle mal absolvovať aspoň dvakrát Davis Cup, a to v závislosti od umiestnenia krajiny v hierarchii tejto súťaže. Slovenský tenisový zväz si však toto pravidlo vysvetľuje tak, že by Klein odmietol reprezentačnú pozvánku. To sa nestalo, preto verí v udelenie výnimky. Zo slovenskej strany je výber úplný a formálne dotiahnutý. "Nominácia druhého deblistu vychádza z niekoľkých kritérií. Musí si ju v prvom rade vybrať ten hráč, ktorý je líder. Filip Polášek si vybral Lukáša Kleina. Druhý, kto to musí schváliť, je nehrajúci kapitán. Ten túto nomináciu tiež schválil," vysvetlil generálny sekretár Igor Moška pre web Športnet.sk.

V súvislosti s Tokiom môže vzniknúť aj zaujímavá možnosť na ďalšiu miestenku, a to do singlového turnaja. Okrem samotného rebríčka, Európe prislúcha aj miestenka pre najvyššie postaveného tenistu s takou národnosťou, ktorá by inak na OH tenisové zastúpenie nemala. Rozhodujúce má byť vydanie svetového poradia z polovice júna, kedy sa na takejto pozícii nachádzal Norbert Gombos. Aj v tejto veci si STZ splnil formálnu povinnosť, zaradil ho do predbežnej nominácie a verí, že sa na turnaji predstaví. V ženskej kategórii Slovensko nebude reprezentovať nikto. Viktória Kužmová sa síce nachádza na aktuálnom 31. mieste, avšak preferenciou na olympiáde býva, aby hráčka popri štvorhre absolvovala aj turnaj vo dvojhre, kde Slovenky nemajú zastúpenie v prvej stovke a nespĺňajú tak kritéria.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora