OH - 23.06.2021 18:23

Olympijské fandenie - päťdesiat percent kapacity, ticho a žiaden alkohol

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/youtube

Organizátori olympijských hier vydali sériu definitívnych verdiktov o fanúšikoch na blížiacich sa olympijských hrách. Platí, čo bolo dlhšie avizované, teda súťažiť sa bude bez zahraničných fanúšikov. Tí japonskí však budú môcť zaplniť polovicu kapacity jednotlivých štadiónov, nepresiahnuť pritom 10-tisícovú kulisu. Všetko za veľmi prísnych opatrení. Majú zakázané fandiť a popri tom nesmú požívať ani žiadne alkoholické nápoje. Pravidlá, vydané mesiac pred štartom OH, sú výsledkom súčinnosti japonského hostiteľa s Medzinárodným olympijským výborom. Vysielacie práva tak nebudú jediným ziskom od fanúšikov, avšak zahraničie bude odkázané výlučne na ne.

Rozhodnutie sa tak odklonilo od rád Šigeru Omiho, uznávaného medicínskeho vládneho poradcu, ktorý za jediný bezpečný spôsob organizovania hier považoval absolútnu neúčasť divákov. Pôvodne pritom považoval úvahy o organizácii odloženého podujatia za abnormálne. "Na športoviskách budú zakázané akékoľvek formy povzbudzovania, fanúšikovia budú mať na tvárach masky a po skončení súťaže pôjdu vopred určenou východiskovou zónou priamo domov," zhrnula agentúra AP najdôležitejšie body bezpečnostných predpisov, ktoré v Tokiu budú platiť. Krátko po týchto všeobecnejších pravidlách bola zverejnená aj séria detailov, ktorá napríklad zakazuje požívanie alkoholu.

Zákaz alkoholu má prispieť ku zvýšeniu bezpečnosti a aj lepšiemu prístupu ku dodržaniu sociálnej vzdialenosti. Preto ho nebude možné zakúpiť v priestoroch športovísk ani v blízkom okolí. Ide o relatívne malý kompromis, ktorý vládne autority spravili po povolení publika. Vychádza pritom zo všeobecných pravidiel pre hlavné mesto, keďže konzumácia alkoholu je obmedzená na malé skupiny a len na vyhradený čas. Prítomnosť fanúšikov v Japonsku vyvolala obrovskú kritiku a na sociálnych sieťach ožili viaceré iniciatívy, ktoré žiadajú opäť zrušenie olympijských hier. Po definitívnom rokovaní všetkých kompetentných inštitúcií je však šanca na ich úspech minimálna.