OH - 29.06.2021 12:51

Olympijské výpravy sa zbiehajú v Tokiu. Prvá ma pozitívneho člena

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/sita

Odkladané, spochybňované a kontroverzné olympijské hry v Japonsku majú začať o 24 dní a v dejisku sa už zbiehajú prví športovci. Stalo sa pritom presne to, čoho sa všetci obávali. Ešte sa ani nestihli pozatvárať do svojich bublín, v ktorých by mali počas celého priebehu fungovať, a už sú hlásené pozitívne testy na Covid. Prvé dva sa objavili vo výprave Ugandy. Krajinu z centrálnej Afriky by malo reprezentovať osemnásť športovcov a vedieť o sebe dajú najmä vo vytrvalostných atletických disciplínach. Okrem toho ju budú reprezentovať traja boxeristi a jeden veslár.

Informácia o nakazenom človeku zvýšila obavy, ktoré beztak má japonská verejnosť obrovské a vláda okamžite reagovala sprísnením kontrol na hraniciach. Podľa medializovaných informácií nejde o športovca, ale trénera, ktorého sobotný výsledok testovania bol pozitívny a umiestnili ho tak do karantény. Zvyšok posádky sa premiestnil do olympijského centra, kde ďalšie testovanie prinieslo druhý pozitívny výsledok. Ide pritom o infekčnejší a novší delta variant, ktorý by mohol čoskoro rozpútať tretiu vlnu pandémie aj na európskom kontinente. V pomerne krátkom čase sa do Japonska v rámci olympijských a paralympijských hier premiestnia tisícky športovcov a odchytávanie chorých bude pre kompetentných životne dôležité.

Už teraz sa hovorí o prísnejších karanténnych podmienkach pre krajiny, v ktorých je rozšírený delta variant. Olympionikov z týchto regiónov čaká častejšie testovanie, dlhší bezpečnostno-administratívny postup pred príchodom do Tokia a následne tri dni povinnej izolácie a ďalšie pravidelné testovanie až do začiatku súťaží. "Zdá sa, že hraničné kontroly nie sú dostatočné, aj keď sa na nich pracovalo dosť dlhý čas. Bez ohľadu na to, aké opatrenia prijmete, infikovaní ľudia aj tak môžu prekĺznuť do Japonska a potom musíme konať. Prísna hraničná kontrola na letiskách je nesmierne dôležitá," s nevôľou priznal Japonský olympijský výbor v oficiálnej reakcii.