OH - 09.07.2021 20:07

Ďalší ruský doping. Problém majú dvaja vodáci

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv

Niečo vyše dvoch týždňov pred štartom olympijských hier sa Rusom rozpadla veslárska párová štvorka. Nejde pritom o chybu materiálu, ale rovná polovica jej členov neprešla dopingovou kontrolou a v Tokiu preto súťažiť nebude. Ruskí športovci budú beztak pod piatimi kruhmi opäť ako nenárodné zoskupenie, keďže majú zákaz využívania štátnych symbolov na veľkých medzinárodných podujatiach.

Problémom sa už zaoberá Ruský veslársky zväz. V tele Nikitu Morgačova a Pavla Sorina totiž bolo nájdené meldónium, na základe čoho im s okamžitou platnosťou pozastavili činnosť. Prvý menovaný pritom má za sebou olympiádu v Pekingu, Londýne aj Riu a chystal sa na svoje štvrté podujatie tohto druhu. Pri predošlých účastiach však skončil najlepšie na siedmom mieste a úspech tak do vlasti nepriviezol. Menej skúsený kolega sa chystal na debut.

Pre Morgačova nejde o prvý dopingový príbeh v rámci olympiády, no pred štyrmi rokmi v tom bol nevinne. Jeho loď bola diskvalifikovaná pre pozitívny test Sergeja Fedorovtseva. Zakázané meldónium v minulosti užívala aj tenistka Maria Šarapovová či Alexander Krušelnickij, ktorý Ruskú federáciu reprezentoval v curlingu.