OH - 10.07.2021 10:06

Nákladným lietadlom ako ryby. Ragbistov čaká kuriózny let na OH

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Nie všetci športovci si počas olympiády môžu dovoliť veľkolepé príchody a ubytovanie v luxusných ubytovacích zariadeniach. Dokonca ani keď ide o obhajcov zlata. Rozprávať by vedela mužská aj ženská reprezentácia Fidži v ragby, ktorá sa do Tokia presunie v nákladnom lietadle, využívanom najmä na prepravu mrazených rýb. Celkovo bude na palube 51 ľudí. Väčšinu tvoria ragbisti a ragbistky, ktorých doplnia aj reprezentanti v iných športoch.

Štátik v Tichom oceáne hovorí o obrovskej logistickej výzve, za ktorú môže zníženie počtu komerčných letov z Tichomoria v dôsledku pandémie. Hoci ide o nákladné lietadlo, to má stanovený presný maximálny počet osôb, ktoré sa ním môžu prepraviť. Kompetentní preto musia striktne strážiť, aby boli všetky normy dodržané. Veci by boli oveľa jednoduchšie, keby sa tím mohol prepraviť z nedávneho prestížneho turnaja Ocenia Sevens, ktorý v Austrálii vyhral. Covidové pravidlá však sú nevyspytateľné a plánovaný priamy let z Austrálie do Japonska nebolo možné zrealizovať.

V Riu 2016 sa ragbitsi tešili zo zlata po presvedčivom finálovom víťazstve nad Veľkou Britániou 43:7. Ich ženské kolegyne stroskotali na rovnakom súperovi vo štvrťfinále. Konkurencia z Británie, Kanady či Juhoafrickej republiky pôjde do olympijského dejiska rozhodne pohodlnejšie, a to sa vo Fidži strachujú aj o návrat. Olympijskú dedinu totiž treba opustiť najneskôr 48 hodín po konci konkrétnej disciplíny. Lietadlo na mrazené ryby má naplánované dva lety, do ktorých, pokiaľ možno, musí zahrnúť všetkých svojich olympionikov.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora