OH - 15.07.2021 13:58

Uzbeci vylepšovali časy svojim plavcom. Dôvodom vidina olympiády

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Výprava Uzbekistanu na olympijských hrách 2021 bude pozostávať približne zo šiestich desiatok členov, no tí ponesú hanebnú škvrnu, ktorú im pripravili plavci. Tí stredoázijský štát reprezentovať nebudú, hoci sa o to na domácich mítingoch pokúšali podvodom. Uzbecká plavecká federácia poopravila časy svojich reprezentantov tak, aby splnili olympijské limity a mohli sa vydať do Japonska. Ich podvod však praskol a Medzinárodná plavecká federácia okamžite reagovala.

Všetky výsledky dvoch plaveckých podujatí boli anulované, voči čomu sa Uzbeci odvolali na Športový arbitrážny súd. Nepochodili, keďže na opačnej strane bol dostatok dôkazov a verdikt tak ostáva v platnosti. Prvá informácia o možnom podvode pritom prišla z Indie, pričom plavec Likith Prema mal čeliť pokusom o podplatenie a všimol si aj čudné výkyvy v zapísaných časoch, ktoré nekorešpondovali s výkonmi v bazéne.

FINA oznamovateľovi podvodu verejne poďakovala, rovnako ďalším športovcom, ktorí svojimi svedectvami prispeli k objasneniu tohto podvodu. Neúčasťou uzbeckých plavcov pod piatimi kruhmi celá vec nekončí a riešiť sa teraz bude, kto všetko bol do manipulácie zapojený, v akom rozsahu prebiehala a z toho následne môžu rezultovať väčšie tresty.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora