OH - 15.07.2021 18:19

Vezmi medailu a choď! Tokio sa zaobíde bez ceremoniálov

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/sita

Fungovanie športovcov v bublinách, neúčasť fanúšikov a najnovšie aj zrušenie respektíve výrazné obmedzenie slávnostných ceremoniálov, ktoré majú sprevádzať odovzdávanie medailí pre najlepších troch v konkrétnych disciplínach. Tí si medailu preberú a zavesia na krk sami a nebudú obklopení žiadnymi hosteskami ani významnou športovou osobnosťou, ktorá ich po zlatom olympijskom výkone čestne dekoruje. Informoval o tom Medzinárodný olympijský výbor, prostredníctvom svojho prezidenta.

"Medaily nebudeme športovcom vešať na krk. Na pódium ich prinesieme na podnose a športovci si ich vezmú a dekorujú sa. Športovci tak budú mať istotu, že pred nimi sa ich nik nedotkol. Zároveň počas ceremoniálov nepríde k potriasaniu rukami ani objatiam," pragmaticky vysvetlil Thomas Bach. Už dlhšie známou informáciou pritom je, že pri preberaní medailí a hraní štátnej hymny budú musieť mať športovci prekryté horné dýchacie cesty.

Pohľad na ocenenie olympijského šampióna a dvoch najlepších vyzývateľov bude preto v Tokiu pomerne smutný. Týkať sa pritom bude celkom 339 eventov v 33 rozličných športoch. Niektoré z nich sú ešte rozdelené na viaceré disciplíny, ktorých budeme v dejisku hier môcť sledovať až päťdesiat.