OH - 17.07.2021 18:43

Ugande ušiel olympionik. OH využil na emigráciu

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/sita

Ugandský vzpierač Julius Ssekitoleko robil všetko preto, aby sa kvalifikoval na olympijské hry v Japonsku. Zúčastnil sa dokonca priamo v ázijskej krajine dvoch podujatí, na ktorých hodlal požadovanú váhu zodvihnúť, no neúspešne. Celý tím potom ostal v tréningovom kempe v Izumisane. V piatok ráno bez ohlásenia kemp opustil a začalo sa po ňom pátrať. S odstupom niekoľkých hodín informoval, že s ním už doma nemajú počítať. Ostáva totiž žiť a pracovať v Japonsku.

Na zmiznutie dvadsaťročného mladíka pritom veľmi citlivo reagovali aj japonské úrady, ktoré avizovali, že spravia všetko preto, aby ho čím skôr našli. Ich snaha však nakoniec nie je potrebná a Afričan bude hľadať lepší život. Ugandská vzpieračská federácia vo svojej reakcii vyjadrila počudovanie, ako mohol nepozorovane odísť z prísne stráženého hotela, v ktorom sú športovci pod drobnohľadom a pravidelne kontrolovaní a testovaní.

Východoafrický štát poznačilo veľké preliatie krvi v 70. rokoch a Japonsko v tomto ohľade rozhodne má potenciál na lepší život pre mladého človeka, hoci zo začiatku bez znalosti reči a prostredia. Jeho útek však nemusí byť definitívnou a vyriešenou záležitosťou. Športovci sa totiž v náročnej pandemickej dobe dostali do Japonska za splnenia prísnych opatrení a pravidiel, pričom ich pohyb je obmedzený na presun medzi ubytovacím zariadením a športoviskom.