OH - 19.07.2021 17:53

Napravenie olympijskej povesti. Španieli skladajú nabitý tím

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Futbalový olympijský turnaj nie je vnímaný ako najprestížnejšia trofej, ktorú v tomto športe možno získať. To však neznamená, že by nemalo zmysel o zlato zabojovať. Španieli pre Tokio budujú veľmi silnú zostavu a zatiaľ sa javia ako jeden z najväčších favoritov šestnásťčlenného turnaja, v ktorom im bude konkurovať Francúzsko, Brazília, Argentína či Nemecko. Úspechmi ovenčený španielsky tím vyhral v aktuálnom miléniu dva európske šampionáty a jeden svetový. Posledný olympijský triumf je však z roku 1992.

Na začiatku 90. rokov Španieli zvalcovali základnú skupinu plným bodovým ziskom a skóre 8:0, aby následne vyradili Taliansko, Ghanu a vo finále pokorili Poliakov. Vo vtedajšom tíme ešte boli dnešní tréneri Pep Guardiola či Luis Enrique a teraz tím z Pyrenejského polostrova cíti, že disponuje ďalšou mimoriadne kvalitnou generáciou hráčov do 23 rokov. V kádri je Pedri, najlepší mladý hráč uplynulých ME, ofenzívny záložník Dani Olmo, brankár Unai Simón, Marco Asensio či Pau Torres.

Tréner Luis de la Fuente, ktorý povedie olympijský výber, deklaruje, že u nikoho nechce po náročnej sezóne so šampionátom riskovať zranenia. To bude hlavnou prioritou, no svojmu tímu verí. "Máme 22 hráčov najvyššej kvality, čiže budeme schopní bez problémov rotovať," dodal sebavedome. Španielsko sa po zlate z roku 1992 tešilo ešte zo striebra v Sydney. Do Atén, Pekingu ani Ria sa však nekvalifikovalo a v Londýne vypadlo už v skupinovej časti.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora