OH - 21.07.2021 16:54

Divoký futbalový debakel na úvod olympiády. Afričanky utŕžili desiatku

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Twitter

Súťaže pod piatimi kruhmi si zakladajú na účasti tímov a športovcov z piatich kontinentov, preto občas vidieť výrazný kvalitatívny rozdiel. Hneď v prvom kole ženského futbalového turnaja sa zrodil debakel, ktorý bude tento rok už náročné napodobniť. Holanďanky, radiace sa medzi favoritky na zlato, sfúkli africkú Zambiu desiatimi gólmi. Rezultátom bola poriadne divoká trinásťgólová prestrelka, z ktorej je celkom atraktívna pozvánka na ďalšie duely Holanďaniek. Tie na ostatnom svetovom šampionáte obsadili striebornú priečku, sú úradujúcimi majsterkami Európy a popri Američankách či Švédkach patria medzi top favoritky tokijského turnaja.

Zambia, 104. tím ženského svetového renkingu, to kruto spoznal na vlastnej koži prehrou 3:10. Už po štvrťhodine pritom prehrávala rozdielom triedy a hoci nasledovalo zníženie, polčasové skóre 1:6 bolo predzvesťou debaklu. Druhopolčasové tempo bolo trochu pomalšie, no holandské futbalistky počas neho pohodlne zaokrúhlili svoje konto na desať, hoci súperky rozhodne neboli bezzubé a okrem troch gólov zahodili zopár ďalších sľubných možností. Na dvojcifernom počte zásahov boli favoritky už v 80. minúte, potom dvakrát inkasovali. Rekordné víťazstvo Spojených štátov amerických z veľkých turnajov (13:0 proti Thajsku na MS 2019) ostalo nedotknuté a neohrozené.

Pokiaľ ide o náročnosť súperov, Zambia má papierovo to najťažšie za sebou. V skupine ešte čelí Číne, s ktorou by mala zohrať o poznanie vyrovnanejší duel, ale aj tradične ambicióznym Brazílčankám, ktoré vstúpili do turnaja výhrou 5:0 nad ázijskými konkurentkami. Podobné nádielky pritom v olympijskom ženskom futbalovom programe nie sú zvykom. V Riu bol najvyšším rozdielom päťgólový výprask 1:6, ktorý Zimbabwe utŕžilo od Nemecka aj Austrálie. Štyri roky predtým bol maximom päťgólový rozdiel.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora