OH - 21.07.2021 14:29

Vlajka v rukách dvoch olympionikov, prvá medaila už cez víkend?

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/sita

Pocty v podobe nesenia vlajky sa na 32. olympijských hrách v slovenských farbách dostalo hneď dvom osobám. Premiérovo bude v rukách jednej olympioničky a jedného olympionika, konkrétne strelkyne Zuzany Rehák Štefečekovej a vodného slalomára Mateja Beňuša. Obaja zároveň patria medzi najvýraznejšie medailové nádeje, ktoré Slováci vyslali do Tokia. Rehák Štefečeková pred deviatimi rokmi priviezla striebro z trapu, Beňuš získal v disciplíne C1 brazílske striebro. Nápad s dvomi vlajkonosičmi - mužom a ženou - zaviedol Medzinárodný olympijský výbor a chce z toho spraviť pravidlo aj na ďalšie olympiády.

Už na nedeľu je naplánovaná kvalifikácia vodných slalomárov, vrátane Beňuša, ktorého agentúra AP pred časom prezentovala ako jedného z dvoch slovenských športovcov, ktorí sa z Tokia vrátia s cenným kovom. Naša úspešná strelkyňa sa do akcie dostane v stredu. Cestovné aj pobytové obmedzenia, spojené s pandémiou, zapríčinili, že náš kompletný tím ešte nie je dejisku hier. Spomedzi medailistov sa v Tokiu nachádza len strelkyňa Daniela Barteková. Rýchlostní kanoisti Vlček a Myšák sa pripravujú v tréningovom kempe približne 100 kilometrov od Tokia, zatiaľ čo Matej Tóth bude súťažiť až v závere hier a pricestovať preto musí neskôr.

Slovenský fanúšik však bude mať komu fandiť už o čosi skôr. Prví strelci sa o slovo hlásia už počas soboty, čo našu pozornosť smeruje na Juraja Tužinského, reprezentanta so vzduchovou pištoľou na 10 metrov, ktorý je aktuálnym majstrov Európy. So vzduchovou puškou sa pokúsi favoritom vypáliť rybník aj Patrik Jány, ktorý v ostatnom období dokazuje výbornú formu a jeho deň "D" v Tokiu príde v nedeľu. V sobotu okrem toho štartuje aj turnaj tenistov, stolných tenistov a bedmintonistov. Našimi želiezkami sú na kurtoch Norbert Gombos, Lukáš Klein a Filip Polášek, pri stole sa predvedie Ľubomír Pištej s Barborou Balážovou a Wang Jang a olympijskú bedmintonovú miestenku po rokoch Slovensku vybojovala Martina Repiská.