OH - 23.07.2021 10:29

Dobehli ho 23 rokov staré žarty. Vyhodili režiséra otváracieho ceremoniálu

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/youtube

Deň pred otváracím ceremoniálom Olympijských hier 2021 v Tokiu dostal výpoveď muž, ktorý mal mať celú udalosť pod palcom. Režiséra Kentara Kobajašiho dobehli nevhodné vtipy o holokauste, ktoré vypustil do sveta ešte v roku 1998. Okrem réžie sa sám venuje aj divadelným komediálnym vystúpeniam a jedno z nich bolo ďaleko za hranicou morálky.

Organizačný výbor sa ospravedlnil za angažovanie tohto človeka bez dôkladného preverenia jeho minulosti. Nič ako premlčanie tohto výstupu však do úvahy nebral. Staré video "ožilo" prostredníctvom sociálnych sietí len nedávno a priamo odkazovalo na režiséra ostro sledovaného podujatia. Mnohí zároveň očakávali, či nejaký ten žart za červenou čiarou nevloží aj do tejto šou.

"Žiadna osoba, a nezáleží na dávke jej kreativity, nemá právo vtipkovať na účet obetí nacistickej genocídy," reagovalo Centrum Simona Wiesenthala, ktoré sa angažuje v ľudskoprávnej oblasti so zameraním práve na Židov. Len krátko pred Kobajašim sa svojho miesta na otváracom ceremoniále vzdal aj hudobník a producent Keigo Ojamada, o ktorom zase vyplávali fakty, že na škole šikanoval postihnutých spolužiakov a okrem iného ich nútil jesť výkaly.