OH - 24.07.2021 17:24

Mohol priviezť medailu Alžírsku, odstúpil z politických dôvodov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Alžírsko zvyčajne na olympijských hrách neprežíva mimoriadnu medailovú žatvu a každý cenný kov má vysokú hodnotu. Z Ria sa vrátilo s dvomi striebrami, z Londýna s jednou zlatou medailou. Džudista Fethi Nourine mal potenciál na to, aby v Tokiu radosť do svojej vlasti priniesol, ale samotný športový úspech v tomto regióne nie je najvyššou prioritou. Reprezentant vo váhovej kategórii do 73 kilogramov mal v druhom kole čeliť Izraelčanovi Toharovi Butbulovi, čo je pre viaceré arabské národy problémová a odmietaná krajina. S vyhlásením, že nechcel riskovať pošpinenie rúk na izraelskom súperovi, nenastúpil a vzdal sa olympijskej účasti.

Šampión majstrovstiev Afriky mal súťaž začať proti sudánskemu reprezentantovi Mohamedovi Asdalrasoolovi a pokiaľ by v zápase zvládol úlohu favorita, čakal by ho práve spomenutý Butbul, aktuálny vicemajster Európy v tejto váhovej kategórii. Tŕňom v oku Nourina je pretrvávajúci konflikt medzi Izraelom a Palestínou, v ktorom podporuje moslimskú krajinu a jeho presvedčenie je natoľko silné, že s druhou stranou odmietol akékoľvek športové zápolenie. Izrael je podobne vnímaný viacerými krajinami v regióne, podobne k nemu pristupuje napríklad Irán. Ten sa v mužskom basketbalovom turnaji stretne s Českou republikou a na jej lavičke je izraelský kouč Ronen Ginzburg. Či ázijský tím nastúpi a všetko sa zaobíde bez problémov, sa už rovnako riešilo v médiách.

Aj preto je izraelské futbalové mužstvo radené do Európy, hoci všetci jeho susedia pôsobia v ázijskej časti kvalifikácií. Že niekoľkoročná práca s cieľom kvalifikovať sa a čo najlepšie sa pripraviť na olympijský turnaj skončí nechuťou bojovať so Židom, je v našom prostredí ťažko pochopiteľným javom. V Alžírsku však pre to pochopenie majú a uznanlivo na odstúpenie svojho zverenca reagoval aj tréner. Ten sa pre štátnu televíziu vyjadril, že Fethi Nourine bol dobre pripravený, ale mal smolu pri žrebe. Preto bolo nutné odstúpiť. Rovnako sa rozhodli aj na Majstrovstvách sveta 2019 v Japonsku, kde mal v druhom kole rovnako naraziť na Butbula.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora