OH - 26.07.2021 11:04

Nezvládnutý triatlonový štart zapríčinil prechádzajúci čln

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Twitter

Vrcholné podujatia jednotlivých športov zväčša možno definovať aj stopercentnou pripravenosťou organizátorov, ktorí myslia na každý detail. Triatlonové preteky mužov v Tokiu sa však z tohto predpokladaného vzorca vymkli. Mohol za to čln, ktorý sa nedopatrením otočil v blízkosti štartovej plošiny a pokazil tým štart. V momente výstrelu totiž približne polovica olympionikov skočila do vody, no pre ostatných to bolo v danej chvíli nebezpečné a loď im zavadzala. Neskorá bola aj reakcia organizačného tímu, ktorý nebol pripravený na chytanie plavcov už v prvých desiatkach metrov a nechal ich preto kus z plaveckého úseku odplávať.

Až potom vodné skútry či kajaky skrížili cestu plávajúcimi triatlonistom, medzi ktorými bol aj Vincent Luis či Mario Mola, patriaci medzi ašpirantov na medailové pozície. Čo presne sa stalo, prečo sa loď na tomto mieste hýbala bezprostredne pred štartom a ako to, že i napriek jej prítomnosti zaznel výstrel, ostáva sériou nejasností a zároveň dôvodovom veľkej kritiky Japoncov. Takto by totiž začiatok olympijského triatlonu vyzerať určite nemal.

S kurióznymi podmienkami sa najlepšie vysporiadal Nór Kristian Blummenfelt, ktorý vylepšil svoje umiestnenie z Ria o dvanásť priečok. V najaktuálnejšom vydaní svetového renkingu mu patrí šiesta priečka a o vyslovenú senzáciu sa tak v komplexe Odaiba Marine Park nepostaral. Striebro si odniesol britský reprezentant Alex Yee a tretí bol Hayden Wilde z Nového Zélandu. Medailu spred piatich rokov teda neobhájil nik zo zúčastnených. Strieborný Johnatan Brownlee obsadil piate miesto, jeho zlatý brat Allistair sa nezúčastnil a bronzový Juhoafričan Schoeman tento rok nedokončil.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora