OH - 27.07.2021 15:43

Polčasovú basketbalovú šou v Tokiu ovládol robot

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Mužský basketbalový olympijský turnaj ponúkol hneď v úvodný hrací deň nečakanú výhru Francúzska nad Spojenými štátmi americkými 83:76. Cez polčasovú prestávku tohto zápasu zaujali aj japonskí technici a mechanici. Keďže sa olympiáda koná v krajine, ktorá udáva trendy v oblasti robotiky, priestor na predvedenie svojho umenia vzniká aj na jednotlivých športoviskách. Na palubovku sa preto priviezol špeciálne skonštruovaný robot, ktorý je schopný s vysokou presnosťou zakončovať z rôznych pozícií na hracej ploche. Čo sa týka praxe, má zatiaľ jedno mínus v podobe pomerne dlhej prípravy na strelu. Tá by takto bola pomerne ľahko zablokovateľná.

208 centimetrov vysoká postava je z dielne mechanikov Toyoty a má meno Cue. Prítomným predviedol svoje strelecké umenie z trojbodových pozícií a presne namieril aj zo stredovej čiary. Po nepresvedčivom americkom výkone v prvom kole sa ihneď vyplavili viaceré vtipy, ktoré Cuea odporúčali do zostavy kouča Gregga Popovicha. 76 nahádzaných bodov sa totiž veľmi máli a proti Iránu aj Českej republike rozhodne tím má čo naprávať. Robotický strelec spoza perimetra pritom nie je absolútnou novinkou. Podobný, navyše z rovnakej dielne, uzrel svetlo sveta už v roku 2018 a drží dokonca zápis v Guinessovej knihe rekordov pre 2 020 zásahov premenených pokusov v rade.

Súčasná verzia prešla viacerými inováciami a zlepšeniami. Jedným z nich bola aj schopnosť samostatného pohybu vďaka kolesám. Vybavený je citlivými senzormi, 3D mapovaním hracej plochy a algoritmami, ktoré mu pomáhajú zorientovať sa, zamerať kôs a presne naň zamieriť so správnou trajektóriou aj silou hodu. Konštruktéri navyše venovali veľa pozornosti aj tomu, ako sa má basketbalista hýbať a robot celkom presne napodobňuje tieto pohyby.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora