OH - 29.07.2021 13:51

Zlé prognózy z Tokia! Denne pribúdajú pozitívni

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/sita

Zvýšený pohyb v metropole Japonska spôsobil desiatky prípadov pozitívne testovaných ľudí a táto cifra podľa všetkých prognóz čoskoro prekročí číslo 200. Štatistika je vedená priamo v súčinosti s organizátormi OH a počítajú sa od júla tohto kalendárneho roka. Najnovším prírastkom je šestnásť nakazených ľudí zo stredy, z ktorých však žiaden nie je športovcom. Celkovo však zistili Covid dvadsiatim olympionikom, vrátane členov českej výpravy.

Slováci sa zatiaľ, našťastie, pozitívnym testom vyhýbajú, no vývoj čísel nejedného straší. Denné prírastky v Tokiu presahujú 3000 a majú vzrastajúcu tendenciu. Odborníci varujú, že zvýšené čísla zároveň spôsobia väčší tlak na nemocnice a s ním aj menšiu schopnosť situáciu zvládať. To môže mať aj politické obete a podpora premiéra Jišihideho Sugu je najnižšia od jeho nástupu. Mnohí mu vyčítajú už len fakt, že konanie olympiády v krajine dovolil.

V Tokiu momentálne panuje výnimočný stav a ten sa rozšíri aj do okolitých oblastí. Počet nových prípadov v celej krajine sa totiž opäť pohybuje v tisíckach, pričom ešte pred príchodom olympijských výprav boli miestni schopní stlačiť ho pod dvetisíc. Športovci sa v olympijských dedinách striedajú. Prichádza a odchádza sa v závislosti na konaní konkrétnej disciplíny, no s blížiacim sa vrcholom hier bude kumulácia ľudí v olympijskej dedine opäť o čosi vyššia.

Pesimistické prognózy hovoria o tom, že do zatváracieho ceremoniálu, naplánovaného na 8. augusta, môžu organizátori napočítať viac ako 500 pozitívnych prípadov na Covid. Dobrou správou však je, že denné prírastky nemajú vzrastajúcu tendenciu a najviac sa ich nakopilo v úvode hier, kedy hromadne pretestovali všetkých, ktorí sa na sviatku mali akokoľvek podieľať. Pokiaľ by pomyselná krivka nestúpala kolmejšie ani naďalej, reálne sa dá očakávať približne 240 pozitívne testovaných, z toho zhruba tridsať športovcov. Podľa doterajších štatistík, približne 53 percent pozitívne testovaných sú Japonci.